29.09.2008. / 13:37

Autor: Nina Tomljanović

Zagreb

Prosvjedu se priključili Galinec i Rađenović

Prosvjed je organiziralo Hrvatsko novinarsko društvo (HND), a predsjednik Zdenko Duka poručio je da je rijetkost u svijetu da policija ne može otkriti niti jednog napadača, što je kako je rekao, zastrašujuća poruka

"Mala zemlja za velike batine", "Država i mafija: brak iz računa" te "Novinar, jedinica za nesigurnost", napisi su na transparentima današnjeg prosvjeda na kojem se okupilo tristotinjak novinara, uz podršku građana, oporbenih političara i sindikalnih čelnika, a prosvjedu su se priključili nedavno pretučeni Igor Rađenović i Josip Galinec.

Prosvjed je organiziralo Hrvatsko novinarsko društvo (HND), a predsjednik Zdenko Duka poručio je da je rijetkost u svijetu da policija ne može otkriti niti jednog napadača, što je kako je rekao, zastrašujuća poruka.

Duka je podsjetio a je prošlo dva mjeseca otkako je premijer Ivo Sanader ministru unutarnjih poslova poručio da je "gadljivo" što se ne mogu otkriti napadači na Miljuša. "Dva mjeseca kasnije sve je to još gadljivije", rekao je Duka te istaknuo da se "kompromitirani ministar Rončević" unatoč svemu "izvrsno drži".

"U sigurnosti koju vlast i policija moraju osigurati nema mjesta cenzuri, ni autocenzuri koja je vrlo pouzdan način da se dugotrajno novinarski preživi", poručio je predsjednik HND-a.

Novinar Drago Hedl koji se i sam godinama susretao s brojnim prijetnjama je rekao: "Da je policija uložila barem deset posto napora koliko je svojedobno potrošila na prisluškivanje i praćenje novinara sigurni smo da bi napadači na kolegu Miljuša bili davno otkriveni".

Podsjetio je na događaj kada je u samo par dana pronađen muškarac koji je đžipom ispred HNK gazio maćuhice, što je izazvalo gnjev "državnog poglavar". Ne želimo vjerovati da je cvijeće u ovoj državi važnije od novinara, kazao je Hedl.

Pretučeni Galinec i Rađenović kazali su da su na skup došli kako bi podržali novinare, ali i potaknuli vlast na promjenu stava te učinkovitije djelovanje policije.

Prosvjed se održao ispred Kamenitih vrata, gdje je zapaljena svijeće za maloljetnog Luku Ritza koji je umro od posljedica vandalskog napada.

Vezane vijesti

Otpor kao životni stil

Otpor kao životni stil

Eckhard Tietke više ne može odgledati niti jedan krimić: "Ovdje smo toliko često konfrontirani s policijom, plavim žmigavcima i zvukom sirene, da ja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika