30.09.2008. / 14:26

Autor: Katarina Zorić

Zakon o potpunoj zabrani pušenja

Od svibnja nema pušenja u kafićima

Prijedlogom ovog zakona svako pakiranje cigareta u Hrvatskoj mora imati otisnuto opće upozorenje o štetnosti pušenja, te dodatno upozorenje koje mora prekrivati najmanje 40 posto vanjske površine zadnje strane pakiranja. Zabranjuje se i izravna i neizravna promidžba duhanskih proizvoda

Vlada je danas usvojila Zakon o potpunoj zabrani pušenja u svim zatvorenim javnim prostorima i poslala ga u saborsku proceduru. Budući da je ovaj Zakon jedan od uvjeta za ulazak u EU, njegov prijedlog usvojen je kao prva točka dnevnog reda i Sabor ga mora usvojiti što prije. Zbog zatvaranja jednog od poglavlja u pregovorima s EU, Zakon mora biti usvojen do 12. listopada ove godine.

Potpuna zabrana pušenja neće se odnosti samo na psihijatrijske ustanove. Kafići i restorani dobit će 6 mjeseci za prilagođavanje, a potpuna zabrana pušenja u školama i bolnicama stupa na snagu 8 dana od objavljivanja Zakona u Narodnim novinama. Poslodavci će morati osigurati prostor za pušenje u kojem neće biti posluživano jelo i piće, a veličina tog prostora ovisi o broju pušača u tvrtki.

Prijedlogom ovog zakona svako pakiranje cigareta u Hrvatskoj mora imati otisnuto opće upozorenje o štetnosti pušenja, te dodatno upozorenje koje mora prekrivati najmanje 40 posto vanjske površine zadnje strane pakiranja. Zabranjuje se i izravna i neizravna promidžba duhanskih proizvoda.

"Intencija je zakona utjecati na pušače kako bi promijenili svoje navike, kao i zaštititi nepušače od posljedica pasivnoga pušenja", naglasio je ministar zdravstva Darko Milinović. Naglasio je kako u Hrvatskoj pušači čine tek 30 posto stanovništva te da se ovim zakonom želi zaštititi većina.

Upozorio je i da u Hrvatskoj od posljedica pušenja godišnje umire 10 tisuća osoba, a od neizravnih posljedica, odnosno pasivnoga pušenja još dvije do tri tisuće osoba te dodao kako u svijetu 6 milijuna ljudi godišnje umire od bolesti koje se dovode u vezu s pušenjem.

Premijer Sanader se nada da će imati podršku parlamentarnih stranaka jer, kako kaže, podršku javnosti već ima.

Vezane vijesti

I Bugarska zabranila pušenje

I Bugarska zabranila pušenje

Bugarski parlament izglasao je u četvrtak zabranu pušenja u svim javnim zatvorenim prostorima od 1. lipnja, u nastojanju da odvrati od te štetne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika