01.10.2008. / 08:35

Autor: Nina Tomljanović

Zaokret na Wall Streetu

Najveći porast dionica u posljednjih šest godina

Jučer je Indeks S&P 500 rastao za 58,34 boda, ili 5,3 posto, na 1164,73, bodova, što je njegov najveći skok od srpnja 2002. godine

Na Wall Streetu su cijene dionica ostvarile najveći dnevni rast u zadnjih šest godina zahvaljujući najavi plana za sprječavanje daljnjih gubitaka američkih financijskih institucija.

Indeks Standard & Poor's 500 Index je po zatvaranju newyorške burze NYSE vratio više od polovice gubitka od 8,8 posto zabilježenog u ponedjeljak.

Jučer je Indeks S&P 500 rastao za 58,34 boda, ili 5,3 posto, na 1164,73, bodova, što je njegov najveći skok od srpnja 2002. godine. Rast od 485,21 bodova, ili 4,7 posto, na 10.850,66 bodova je zabilježio Index Dow Jones koji je u jednom trenutku trgovanja prešao i iznad 500 bodova. Indeks Nasdaq rastao je za 5 posto, na 2.082,33 bodova.

Do rasta dionica za više od 13 posto u najvećim američkim banakama, Bank of America, JPMorgan Chase i Citigroup, došlo je nakon što su čelnici Senata obećali da će Kongres ovoga tjedna prihvatiti nešto izmijenjeni plan sanacije ugroženog financijskog sektora.

"Obnovljena je nada da će se Kongres vratiti i pokušati usvojiti izmijenjeni plan. Moramo obnoviti povjerenje, ograničiti strah i dobiti da banke ponovo posuđuju novac", izjavio je za TV Bloomberg, Robert Doll, glavni dužnosnik za ulaganja u globalne dionice u investicijskoj kući BlackRock Inc.

Dionice na Wall Streetu su u ponedjeljak imale nanjižu vrijednost u posljednjih 20 godina i time su teško uzrdmana globalna tržišta. Do toga je došlo zbog neizglasavanja plana u Predstavničkom domu američkog Kongresa. Naime, čelnici Kongresa odbili su prihvatiti 700 milijardi dolara težak prijedlog zakona za spašavanje uzdrmanoga američkog financijskog sektora.

Vezane vijesti

"Omogućavate daljnju tajkunizaciju poduzeća"

"Omogućavate daljnju tajkunizaciju poduzeća"

Saborska oporba usprotivila se danas izmjenama Zakona o upravljanju državnom imovinom koje predlaže Vlada, ističući kako se sustav radničkog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika