02.10.2008. / 08:56

Autor: Hrvoje Šimičević

Ponovno izglasavanje u petak

Prihvaćen plan za sanaciju krize financijskog sektora

Dodane su, između ostalog, porezne olakšice, privremeno povećanje jamstava za pojedinačne bankovne račune, sa sadašnjih 100.000 na 250.000 dolara. Na kraju je prijedlog izglasan sa 74 naspram 25 glasova protiv

Američki Senat sinoć je prihvatio dopunjeni prijedlog zakona o sanaciji financijskog sektora, vrijedan 700 milijarda dolara, koji bi se u petak trebao ponovno naći pred Predstavničkim domom Kongresa, prenose agencije. Prvotno odbijen, prijedlog zakona usvojen je nakon što su određeni dijelovi izmijenjeni. Dodane su, između ostalog, porezne olakšice, privremeno povećanje jamstava za pojedinačne bankovne račune, sa sadašnjih 100.000 na 250.000 dolara. Na kraju je prijedlog izglasan sa 74 naspram 25 glasova protiv.

Cjelokupni financijski paket od 700 milijardi dolara kojim država nastoji otkupiti nelikvidne vrijednosnice oslonjene na hipotekarne kredite i kreditne derivate iz bilanci banaka zbog izmjena će, predviđaju stručnjaci, na kraju biti i veći. Osim tri vrste polakšica, dodatno uvedene zbog glasova republikanskih kongresnika, prijedlog zakona obuhvaća i povećanje broja obnovljivih energetskih poreznih olakšica za građane i poslovne subjekte, te produljilo trajanje olakšica za razvoj poduzeća. Dopunjeni prijedlog prvenstveno bi trebao privući više republikanskih glasova u Predstavničkom domu, koji će o zakonu ponovo glasovati u petak.

Novo glasanje usijedilo je nakon (Za Bushevu administraciju) nimalo očekivanog epiloga prvotnog izglasavanja, kad je odbijen plan sanacije posrnulog američkog tržišta, čiji su negativni utjecaj osjetile i države u cijelom svijetu. Također, ovaj 'socijalni' plan, atipičan za američki liberalni kapitalizam, od početka su podržali predsjednički kandidati obaju tabora, Barack Obama i John McCain. Međutim, u Kongresu nije uspio dobiti kvorum, jer su, između ostalog ogorčeni činjenicom da moraju sanirati greške velikih banaka i špekulanata na tržištu, nauštrb poreznih obveznika i građana koji su posljedično najviše stradali od cjelokupne situacije-senatori iz redova demokrata, ali i republikanaca, odbili glasati za isti.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika