05.10.2008. / 13:47

Autor: Petra Horvat

Summit G4:

'Postoji potreba za europskim odgovorom na krizu'

Gordon Brown je uoči pariškog mini-summita najavio inicijativu za osnivanje europskog fonda od 15 milijardi eura za pomoć malim poduzećima suočenih s krizom. Naglasio je i da je poruka summita kako se neće dopustiti da nijedna solventna banka propadne zbog nelikvidnosti

Prema ocijeni Jose Manuela Barrosa, predsjednika Europske komisije, rezultati mini-summita skupine G8 o financijskoj krizi, na kojem sudjeluju samo četiri europske zemlje, predstavljaju "koordinirani odgovor na vrlo ozbiljnu situaciju", iako, kako je rekao, "Europljani nisu jedinstveni poput Amerikanaca". Barroso je istaknuo kako je zaključeno da postoji potreba za europskim odgovorom na krizu, te da su na održanom summitu predstavljene mjere usvojene konsenzusom, što je, ocijenio je predsjednik EK, konkretan korak u dobrom smjeru.

"Europski odgovor na krizu ne može se uspoređivati s onim kojeg je predložio Washington jer su SAD jedna zemlja, a Europu čini 27 zemalja", kazao je i naglasio da je stanje u Europi bolje od onog u SAD-u. Barroso je istaknuo da su čelnici okupljeni na summitu u Parizu učinili maksimum suočen s vrlo teškom situacijom koju "Europa nije stvorila, ali njene učinke podnosi".

Gordon Brown je, uoči pariškog mini-summita, najavio inicijativu za osnivanje europskog fonda od 15 milijardi eura za pomoć malim poduzećima suočenih s krizom. Naglasio je i da je poruka summita kako se neće dopustiti da nijedna solventna banka propadne zbog nelikvidnosti.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je zadovoljstvo sazivanjem mini summita, na kojem su sudjelovali i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, talijanski premijer Silvio Berlusconi, britanski Gordon Brown, predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, predsjednik Europske središnje banke Jean-Claude Trichet i luksemburški premijer Jean-Claude Juncker, čelnik Eurogrupe.

"Oni koji su izazvali financijsku krizu, moraju za to i odgovarati", istaknula je Angela Merkel i dodala da se razmatra i mogućnost pokretanja mehanizama prevencije.

Francuski je predsjednik na dočeku gostiju u Elizejskoj palači kazao da problem svjetske krize zahtijeva globalan odgovor. "Europa mora pokazati volju da ponudi rješenje koje će smiriti sve podjednako, kako porezne odvjetnike tako i ulagače", kazao je.

Vezane vijesti

Pariško nebo zaparat će neboderi

Pariško nebo zaparat će neboderi

Pariz je arhitektonski jedinstven po svojim haussmanskim zgradama, Eiffelovu tornju, palačama i naherenim nizovima kuća. Takav se turistički odlično… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika