08.10.2008. / 10:47

Autor: Katarina Zorić

Tv debata predsjedničkih kandidata

Obama bolji od McCaina

Obama je spremno odgovarao na napade, pa je tako na McCainov optužbu da neodgovorno prijeti i najavljuje napade na uporišta Al Qaide u Pakistanu, uzvratio da to kaže čovjek koji je govorio da treba "bombardirati i Iran i zbrisati Sjevernu Koreju"

Američki predsjednički kandidati, republikanac John McCain i demokrat Barack Obama, sučelili su se sinoć u drugoj TV debati u Nashvilleu, Tennessee, u kojoj su odgovarali na pitanja birača iz publike i s interneta.

Pitanja su većinom bila vezana uz rješenja koja nude za nacionalnu financijsku krizu, ratove u Iraku i Afganistanu, te uz prioritete njihove vanjske, energetske, porezne i zdravstvene politike.

"Mi smo u najgoroj financijskoj krizi od Velike depresije. Vjerujem da je to konačne presuda neuspješne ekonomske politike u proteklih osam godina, koju je snažno promicao predsjednik Bush, a podržavao senator McCain", rekao je Obama.

"Amerikanci su ljuti, uznemireni i pomalo prestrašeni, a naš posao je riješiti problem", rekao je McCain okrivljujući za krizu "pohlepu u Washingtonu i na Wall Streetu", zbog koje obični građani sada plaćaju "vrlo visoku cijenu".

Obojica kandidata su na pitanja birača odgovarala prilično općenito, brzo ih pretapajući u glavne poruke svojih izbornih kampanja.

McCain je sustavno napadao Obamu, ističući njegov kako je rekao, "najliberalniji dosije glasovanja u Senatu", u prilog povećanja poreza i državne potrošnje. Također je isticao Obamino neiskustvo u vanjskoj politici.

Obama je spremno odgovarao na napade, pa je tako na McCainov optužbu da neodgovorno prijeti i najavljuje napade na uporišta Al Qaide u Pakistanu, uzvratio da to kaže čovjek koji je govorio da treba "bombardirati i Iran i zbrisati Sjevernu Koreju".

U raspravama političkih analitičara, koje su nakon prijenosa debate organizirale američke TV mreže, većinsko je mišljenje da je pobjednik debate Barack Obama, koji u nacionalnim ispitivanjima vodi pred McCainom s osam ili devet postotaka prednosti.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika