10.10.2008. / 13:32

Autor: Nina Tomljanović

Ublažavanje krize

HNB bankama vraća 3,7 milijardi kuna

Ukidanje granične obvezne pričuve koja je najavljena znači, kako napominje Rohatinski, da je HNBspremna razmotriti i mogućnost da u repo aukcijama kao kolateral prihvati i državne obveznice

Na današnjoj konferenciji Zagrebačke burze u Novigradu guverner HNB-a Željko Rohatinski je najavio kako savjet Hrvatske narodne banke upravo odlučuje o oslobađanju granične pričuve od 3,7 milijardi kuna koje su banke morale pohraniti u HNB na ime rizika kreditnih plasmana.

Ukidanje granične obvezne pričuve koja je najavljena znači, kako napominje Rohatinski, da je HNBspremna razmotriti i mogućnost da u repo aukcijama kao kolateral prihvati i državne obveznice.

HNB bi se time priključio ostalim središnjim bankama koje, na način da ublaže krizu likvidnosti financijskog sustava, prihvaćaju kao kolateral različite oblike aktive banaka.

"HNB-ov sustav je likvidan, a na ostalima je da odrade svoj dio posla", rekao je guverner HNB-a dodavši da je HNB-u cilj stabilnost bankarskog sustava, ali ne i spašavanje fondova koji su ovih dana u velikim nevoljama.

Vezane vijesti

'Zašto ne smanjujete kamate?'

'Zašto ne smanjujete kamate?'

Guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski u nekoliko je navrata opominjao banke u Hrvatskoj da su djelomično same krive što gospodarstvo… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika