11.10.2008. / 11:09

Autor: Nina Tomljanović

Klagenfurt

Poginuo austrijski političar Jörg Haider

Informaciju o Haiderovoj smrti javila je agencija APA prenoseći policijsko priopćenje u kojem se navodi da je 58-godišnji Haider sam vozio službeni automobil na jugu koruške prijestolnice kada je iz još nepoznatog razloga sletio s ceste

Guverner Koruške i predsjednik populističkog Saveza za budućnost Austrije (BZÖ), Jörg Haider preminuo je od teških ozlijeda glave i prsa zadobivenih u prometnoj nesreći koja se dogodila u subotu rano ujutro u Klagenfurtu.

Informaciju o Haiderovoj smrti javila je agencija APA prenoseći policijsko priopćenje u kojem se navodi da je 58-godišnji Haider sam vozio službeni automobil na jugu koruške prijestolnice kada je iz još nepoznatog razloga sletio s ceste.

Guverner Koruške je zadobio teške ozljede glave i prsa koje su za njega bile kobne, dodaje agencija APA. "To je tragedija", rekao je austrijski predsjednik Heinz Fischer, a glasnogovornik Haiderove stranke Stefan Petzner rekao je: "Za nas je njegova smrt poput smaka svijeta".

Jörg Haider (1950.- 2008.)Joerg Haider rođen je u pokrajini Gornjoj Austriji 1950. godine. Studirao je pravo u Beču i u to vrijeme počeo političku karijeru u mladeži ekstremne Slobodarske stranke (FPOe). Godine 1989. je prvi put izabran za guvernera Koruške, no taj mandat mu je naglo prekinut 1991. zgog izjava da Austrija nikada neće dostići pravu politiku zapošljavanja kakvu je imao Treći Reich.

Godine 1999. ponovo je izabran za guverenera Koruške. Tada su zemlje Europske unije oko Austrije uvele "sanitarni kordon", kada je ekstremna stranka FPOe ušla u koalicijsku vladu s narodnjacima kancelara Wolfganga Schuessela. Iako je zbog opstanka vlade i izbjegavanja daljnje blokade Austrije otišao s čelnog mjesta stranke, Haider je i dalje nad njom zadržao kontrolu. Godine 2005. napušta FPOe i osniva Pokret za budućnost Austrije. Ta stranka je na izborima 2006. osvojila jedva nešto više od četiri posto glasova i ušla u parlament, a na izborima krajem rujna, je dobila 10,7 posto glasova. To se ocjenjuje kao "Haiderov osobni uspjeh".

Vezane vijesti

Vukla muškarca pod automobilom nekoliko kilometara

Vukla muškarca pod automobilom nekoliko kilometara

Muškarac (54) koji je jutros oko 2.30 sati mrtav pronađen na Čiovu s područja je Trogira i stradao je u prometnoj nesreći zbog čega je ženska osoba… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika