14.10.2008. / 14:45

Autor: Nina Tomljanović, Katarina Zorić, Petra Horvat

Neredi u Podgorici

Policija privela 28 prosvjednika

Sinoć nešto iza 20 sati, policija je rastjerala prosvjednike na platou ispred crnogorskog parlamenta, ali su se incidenti nastavili u sporednim ulicama

Tijekom jučerašnjeg prosvjeda u Podgorici, koji je izbio uoči crnogorskog priznanja Kosova, policija je objavila da je privela ukupno 28 osoba, a da su 34 osobe ozlijeđene od kojih su 23 policajca i 11 građana.

Kako izvještavaju mediji, brzom intervencijom policija je spriječila veće nerede. Sinoć nešto iza 20 sati, policija je rastjerala prosvjednike na platou ispred crnogorskog parlamenta, ali su se incidenti nastavili u sporednim ulicama. Do sukoba je došlo neposredno nakon završetka protesta kada je iz mase u pravcu zgrade parlamenta bačeno nekoliko eksplozivnih naprava, na šta je policija uzvratila bacanjem suzavca.

Prosvjed su organizirale oporbene stranke iz srpskog bloka u crnogorskom parlamentu. U žestokim govorima, oni su ustvrdili da je odluka crnogorske vlade o priznanju kosovske neovisnosti donesena protiv volje većine građana Crne Gore. Od premijera  Mile Đukanovića su zatražili da se ta odluka u tri tjedna povuče, a od predsjednika Filipa Vujanovića su zatražili da raspiše referendum ili da  organizira izvanredne parlamentarne izbore.

Zahtjeve je, u ime ujedinjenje oporbe, pročitao potpredsjednik Socijalističke narodne partije Vasilije Lalošević. "U slučaju da Vlada ne ispuni ovaj zahtjev, oporba će tražiti raspisivanje referenduma na kojem bi se građani izjasnili o priznanju Kosova, ili raspisivanje izvanrednih parlamentarnih izbora najkasnije do kraja godine", rekao je Lalošević.

Opozicija je najavila i nove proteste 16. listopada, no prema izjavi policije, novi će skupovi biti zabranjeni s obzirom na "rušilačko ponašanje na sinoćnjem skupu". "Prosvjednici su izazvali policiju koja je onda morala reagirati", izjavio je ministar unutarnjih poslova Crne Gore Jusuf Kalamperović.

Andrija Mandić, predsjednik Srpske liste (SL) je najavio  štrajk glađu do dobivanja odgovora. Budući da ga policija nije pustila u zgradu parlamenta, on je štrajk glađu objavio u svom automobilu parkiranom ispred Skupštine.
Predsjednik crnogorske Skupštine Ranko Krivokapić za danas je najavio sjednicu  čelništva parlamenta.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika