19.10.2008. / 10:00

Autor: Petra Horvat

Poljak demantirao

Dabrowiecki: 'Nisam ubio Britt, a hrvatska policija tapka u mraku'

Mladog Poljaka osumnjičenog za umiješanost u ubojstvo Britt Lapthorne kontaktitrali su mediji, no ne i policija. Crveni Leon, osoba koja je Dabrowieckog navela kao potencijalnog ubojicu vjerojatno je zaposlenik sarajevskog hostela koji nije predmet istrage

Dominic Dabrowiecki, mladi "backpacker" iz Poljske, za kojeg su mediji naveli sumnju da je umješan u ubojstvo australke Britt Lapthorne, u razgovoru s australskim medijima demantirao je takve tvrdnje i naglasio kako je frustriran što mu se javljaju samo novinari, no ne i policija. Dabrowiecki (23) je s novinarom Sydney Heralda stupio u kontakt putem internetske socijalne mreže Facebook.

"Britt sam posljednji put vidio oko 3 u jutro u noći kad je nestala. Ja sam se u hostel vratio oko 4 u jutro, a kasnije sam prijateljicu otpratio kući i zbog toga se možda nekome činilo da sam se vratio tek oko 7 u jutro", kazao je Dabrowiecki i napomenuo da je sve to već ranije rekao novinaru AFP-a s kojim je stupio u kontakt.

Poljski backpaker je kazao da nije iznenađen što je označen kao sumnjivac, te da mu je bilo jasno da će on i Gareth, student iz Londona, biti pod policijskom istragom. "Mi smo jedine muške osobe koje su joj bile bliske tijekom putovanja i ne čudi me što smo označeni kao sumnjivi. Ali čini mi se da hrvatska policija i mediji tapkaju u mraku", kazao je Dabrowiecki.

Gareth Hopkins, 20-godišnji student iz Londona, samoinicijativno se javio australskim vlastima i Scotland Yardu nakon što je doznao da je Britt nestala. Gareth se nalazi uz Britt na fotografijama koje su snimljene u noći i na dan uoči njenog nestanka. "Kupio sam joj piće i primijetio da je pripita, no ne i mrtva pijana. Na odlasku iz kluba, oko 3 u jutro, potražio sam ju ali nje više nije tamo bilo", kazao je Hopkins.

Britt i Dabrowiecki su se upoznali i zbližili u Mostaru, a nakon što je otkriveno da je mrtva, nepoznata je osoba iz Sarajeva, poznata samo kao 'Crveni Leon', hrvatskim medijima poslala e-mail poruke u kojima indirektno okrivljuje mladog Poljaka za njenu smrt.

Australski Sunday Mail došao je do saznanja kako je 'Crveni Leon' tek radnik u sarajevskom hostelu koji je i Britt posjetila, te koji nema veze s istragom. Njegove su optužbe, stoga, tek zaključci do kojih je sam došao.

Brittin otac Dale i brat  Darren jučer su se iz Hrvatske vratili u Melbourne s lijesom koji sadrži Brittine posmrtne ostatke koji će biti predani mervozorniku. Obdukcija će biti ponovljena u Australiji. "Osjećao sam se slomljenim kad sam napustio Dubrovnik, grad koji je uzeo život mojoj voljenoj djevojčici", kazao je otac mrtve Australke.

Ipak, naglasio je i da mu je drago što je cijela stvar razjašnjena, te dodao da će mu ipak biti najteže susresti se sa suprugom koja se nadala da će iz Dubrovnika stići pozitivne vijesti i koja se šokirala saznanjem da joj je kćer mrtva.
Brittina majka i prijatelji su večer prije povratka njenog oca i brat aiz Dubrovnika održali bdijenje uz svijeće i prisjetili se stradale djevojke. Njezina je majka Elke izjavila da bi se Britt sigurno svidjelo što je dirnula toliko ljudi.

"Svi ste ili s nama na ovom teškom putovanju. Sigurna sam da bi Dale i Darren voljeli da su večeras ovdje s nama", kazala je Elke Lapthorne okupljenim prijateljima svoje kćeri. Gospođa Lapthorne je kazala i da je bila prestrašena dok je odlazila na okupljanje u Melbourne, na kojem se okupilo više od 200 ljudi, jer nije znala kako će reagirati. Kako je rekla, nije željela plakati, već biti sretna.

Na bdjenju su se okupili brojni Brittini školski kolege i ravnatelj njene srednje škole John Settle koji je bio na rubu suza. Kazao je da je Britt bila fantastično dijete. "Bila je svestrana, izvsna u sportu, obećavaju ća glumica, jako otvorena i puna samopouzdanja", kazao je ravnatelj.

Vezane vijesti

Britt Lapthorne bačena u more s utezima kako joj tijelo ne bi isplivalo na...

Britt Lapthorne bačena u more s utezima kako joj tijelo ne bi isplivalo na površinu?

Nalazi australskih medicinskih stručnjaka mogli bi poduprijeti teoriju da je Britt Lapthorne, 21-godišnja studentica iz Melbournea, ubijena te da je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika