04.11.2008. / 20:46

Autor: Katarina Zorić

Nagađanja medija

Pobjednik ide u Bijelu kuću, a gubitnik u Senat

Govoreći o mogućem porazu na izborima, Obama je već ranije rekao kako je spreman biti "samo još jedan, doduše vrlo istaknut, pješački vojnik" u demokratskoj većini u Senatu

Iako su ankete i prvi neslužbeni rezultati naklonjeni demokratskom predsjedničkom kandidatu Baracku Obami, još uvijek se ne može točno znati tko će biti novi predsjednik SAD-a. Jedan od dvojice kandidata smjestit će se u Bijelu kuću, a drugi će nastaviti rad u Senatu. Naime, obojica kandidata za predsjednika su senatori pa će se gubitnik na izborima najvjerojatnije vratiti u donji dom američkog parlamenta.

Govoreći o mogućem porazu na izborima, Obama je već ranije rekao kako je spreman biti "samo još jedan, doduše vrlo istaknut, pješački vojnik" u demokratskoj većini u Senatu. "Ja sam relativno mlad čovjek. Znate, kažu da u politici nema drugog čina. Ali ipak mislim da postoji dovoljno iznimaka od tog pravila pa mogu zamisliti sebe kako se vraćam u Senat i jednostavno sjajno surađujem sa sljedećim predsjednikom i sljedećim sazivom Kongresa", rekao je Obama za američku televiziju ABC.

Za razliku od Obame, McCain se nema namjeru vraćati u Senat. Njegov glasnogovornik Tucker Bounds samouvjereno je izjavio kako to neće biti ni potrebno jer će dobiti izbore. "McCain se ne planira vratiti u Senat.  On planira dobiti izbore jer je apsolutno kvalificiran da bude predsjednik Sjedinjenih Država", istaknuo je Bounds. Međutim, jedan dugogodišnji McCainov prijatelj ne dijeli takvo mišljenje: "Mislim da će se John vratiti u Senat. Pitanje je samo hoće li se vratiti kao konstruktivna sila ili će biti ogorčen. Samo John može odgovoriti na to."

Ako je suditi prema izjavama republikanaca koje prenose neki američki mediji, čini se da među McCainovim kolegama ne vlada optimizam. Jedan član republikanskog stožera koji ima iskustvo u oba doma parlamenta kaže kaže da je problem mnogo veći od McCaina. "Mi nemamo nikakvih ideja, a potrebne su nam ideje da bismo se povezali s neovisnim glasačima", rekao je neimenovani republikanac.

Nagađanja medija o tome gdje će političku karijeru nastaviti gubitnik izbora nastavljaju se i dalje, a točno će se znati najvjerojatnije već sutra kad Amerikanci izaberu svog 44. predsjednika.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika