05.11.2008. / 08:35

Autor: Katarina Zorić

Dan poslije izbora

Obami čestitke svjetskih čelnika

Predsjednik Južnoafričke Republike Kgalema Motlanthe također je uputio čestitku novom američkom predsjedniku: "Afrika, koja danas ponosno stoji pred vašim dostignućima, može samo s veseljem iščekivati plodne radne odnose s vama na bilateralnoj i multilateralnoj razini".

Čestitke novom američkom predsjedniku Baracku Obami stižu sa svih strana svijeta.
 
Među mnogobrojnim svjetskim čelnicima, čestitku je Obami uputio i kineski predsjednik Hu Jintao. Izjavio je kako želi podići odnose Kine i SAD-a na višu razinu. "U tom novom povijesnom razdoblju, nadam se da ćemo zahvaljujući zajedničkim naporima neprestano jačati dijalog, bilateralne odnose, međusobno povjerenje i suradnju te podići konstruktivan odnos Kine i SAD-a na višu razinu", poručio je Obami kineski predsjednik.

Obami je čestitao i britanski premijer, pozdravivši njegove "progresivne vrijednosti i viziju budućnosti". "Želio bih iskreno čestitati Baracku Obami na pobjedi za predsjednika SAD-a", rekao je Brown u priopćenju.

"Nadamo se da će novoizabrani predsjednik u SAD-u ostati na pravom putu i bez odgađanja nastaviti američki angažman u mirovnom procesu", rekao je Saeb Erekat,

Saeb Erekat, bliski suradnik palestinskog predsjednika Mamuda Abasa, izrazio je nadu da će novoizabrani predsjednik u SAD-u ostati na pravom putu i bez odgađanja nastaviti američki angažman u mirovnom procesu. "Nadamo se da će vizija o dvije države (Izraelu i Palestini) odmah biti pretvorena iz vizije u realnost", naglasio je Erekat.

Predsjednik Južnoafričke Republike Kgalema Motlanthe također je uputio čestitku novom američkom predsjedniku: "Afrika, koja danas ponosno stoji pred vašim dostignućima, može samo s veseljem iščekivati plodne radne odnose s vama na bilateralnoj i multilateralnoj razini". Dodao je kako se nada da će siromaštvo i nerazvijenost u Africi, koje ostaju izazov za čovječanstvo, dobiti veću pozornost nove američke administracije.

Čestitka Obami stigla je i iz Ureda južnokorejskog predsjednika Lee Myung-baka. "Vjerujemo da je Obama izabran zbog potpore američkog naroda njegovoj poruci promjene i nade", navodi se u poruci.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika