07.11.2008. / 08:40

Autor: Katarina Zorić

Novi Zakon

Od danas zabrana pušenja

Novi Zakon o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda propisuje potpunu zabranu pušenja u javnim prostorima, čime će se Hrvatska početkom iduće godine pridružiti brojnim europskim zemljama

U Hrvatskoj je od danas zabranjeno pušenje u svim odgojnim, obrazovnim i zdravstvenim ustanovama, uz izuzetak psihijatrijskih bolnica i odjela.  Zabrana pušenja u kafićima i restoranima nastupit će u ožujku iduće godine jer je država ugostiteljskim objektima dala rok prilagodbe od šest mjeseci

Novi Zakon o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda propisuje potpunu zabranu pušenja u javnim prostorima, čime će se Hrvatska početkom iduće godine pridružiti brojnim europskim zemljama.

Namjera zakonodavca je zaštiti od duhanskog dima 68 posto nepušača u Hrvatskoj te utjecati na promjenu ponašanja i prestanak pušenja kod 32 posto pušača.

Naime, od posljedica pušenja u Hrvatskoj godišnje umre 10.000 ljudi, dok njih 3.000 umre zbog pasivnog pušenja, pa troškovi liječenja bolesti koje su posljedica izravnog ili neizravnog utjecaja duhanskog dima godišnje dosižu tri milijarde kuna.

Potpunom primjenom zakona od ožujka 2009. pušenje će u kafićima biti dozvoljeno samo na otvorenim terasama dok će vlasnici restorana morati osigurati posebnu prostoriju za pušenje u kojoj neće biti moguće naručiti hranu ili piće. Poslodavcima je pak ostavljena mogućnost da za pušače osiguraju posebnu prostoriju za pušenje.

Također bit će zabranjeno svako direktno i indirektno oglašavanja cigareta  te pušenje prilikom javnih nastupa ili prikazivanja osoba koje puše na televiziji, od čega su izuzeti filmski program i umjetnička djela.

Pojedinci koji se ne bude pridržavali zabrane pušenja bit će kažnjeni s 1.000 kuna, a zaposlenici ugostiteljskog objekta ako dopuste pušenje morat će platiti kaznu od 500 do 1.000 kuna. Predviđene kazne za pravne osobe zbog kršenja zakona kreću se od 5.000 do 15.000 kuna. Za kontrolu provedbe će biti zadužene sanitarna, zdravstvena i prosvjetna inspekcija, inspektori rada i Državni inspektorat.

Vezane vijesti

Ministar Ostojić: Uvest ćemo reda u kombinirani rad liječnika

Ministar Ostojić: Uvest ćemo reda u kombinirani rad liječnika

Ministar zdravlja Rajko Ostojić danas je izjavio da je u zadnjih osam godina radio tko hoće i kako hoće, odgovarajući na novinarsko pitanje o… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika