07.11.2008. / 10:30

Autor: Katarina Zorić

Prva pressica novog predsjednika SAD-a

Obama danas s ekonomskim savjetnicima

Očekuje se da Obama što prije objavi ključna imenovanja u ekonomskom sektoru, prije svega ime novoga ministra financija jer se najveće svjetsko gospodarstvo nalazi u vremenu najgore financijske krize od Velike depresije 1930-ih

Novoizabrani američki predsjednik Barack Obama danas će se sastati sa svojim gospodarskim savjetnicima, a nakon toga održat će i svoju prvu postizbornu konferenciju za novinare.

Očekuje se da Obama što prije objavi ključna imenovanja u ekonomskom sektoru, prije svega ime novoga ministra financija jer se najveće svjetsko gospodarstvo nalazi u vremenu najgore financijske krize od Velike depresije 1930-ih.

Kao glavni kandidati za mjesto ministra financija, na koje je ujedno i najveći pritisak, spominju se Timothy Geithner, predsjednik banke Federalnih rezervi u New Yorku, bivši ministar financija Lawrence Summers i bivši predsjednik Federalnih rezervi Paul Volcker. Summers i Volcker, su među 17 članova gospodarskog odbora savjetnika koji će se danas sastati s Obamom.

The Wall Street Journal ocjenjuje da je sadašnje američko ministarstvo financija na čelu s Henryem Paulsonom, u takvom pohodu zaduživanja, da bi idućih mjeseci moglo znatno ograničiti ekonomske planove Baracka Obame. Na Wall Streetu dionice su jučernastavile oštar pad, a glavni indeksi su u dva dana nakon izbora izgubili 10 posto vrijednosti.

Predsjednik George Bush rekao je kako "u idućih 75 dana treba osigurati da sljedeći predsjednik i njegov tim počnu s radom u punoj brzini". Najavio je da će se u ponedjeljak popodne sastati s Obamom u Ovalnom uredu kako bi razmotrili najaktualnije političke i gospodarske teme, od financijskih poremećaja do rata u Iraku te druga konkretna pitanja prijenosa vlasti. Obamu će u posjetu Bijeloj kući pratiti supruga Michelle, koja će se zasebno sastati s dosadašnjom prvom damom Laurom Bush.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika