07.11.2008. / 14:13

Autor: Petra Horvat

SAD

Obama na udaru brojnih prijetnji

Nakon što su hakirana računala koja su Obama i McCain koristili u predsjedničkoj kampanji Izraelci pregovore s Iranom tumače znakom slabosti, Afganistan zahtjeva prekid zračnih američkih vojnih akcija, a Medvjedev prijeti osvetom za američki proturaketni štit u Poljskoj

Američkog predsjednika Baracka Obamu na svakom koraku prate do zuba naoružani tajni agenti, zbog brojnih prijetnji koje mu stižu sa svih strana. Obama je jučer iz svog stana izašao samo dva puta; do teretane, te do svog ureda, a oba su ga puta pratila blindirana vozila i konvoj naoružanih tajnih agenata. Također, novi američki predsjednik poručio je kako se do kraja tjedna neće pojavljivati u javnosti.

Dodatan oprez potaknula je i informacija da su inozemni hakeri, pretpostavlja se ruski i kineski, hakirali su računala kojima su se timovi predsjedničkih kandidata Obame i McCaina koristili tijekom predizborne kampanje. Pretpostavka FBI-a je da je svrha provale u računalni sustav bilo doznati povjerljive informacije o ključnim pravcima politike budućeg predsjednika.
Te se povjerljive informacije mogu iskoristiti u pregovorima s novom administracijom.

Samo dan nakon trijumfa Baracka Obame, novoizabrani je predsjednik primio prijetnju ruskog predsjednika Dmitrija Medvjedeva. "Rusija će se osvetiti za američki proturaketni štiti u Poljskoj", glasila je poruka ruskog predsjednika Obami. "Nisam protuamerički nastrojen", tvrdi Medvjedev koji je naglasio da se novi američki predsjednik neće nastaviti stopama Busheve administracije.

Obami je sinoć stigla i prijetnja iz Izraela, zbog njegove izjave da je spreman na otvaranje pregovora s Iranom. Prema procjeni Izraela, to bi se moglo shvatiti kao znak slabosti.

Pritisci na Obamu stižu i iz Afganistana, čiji je predsjednik Hamid Karzai rekao da "zahtjeva prestanak zračnih američkih vojnih akcija u toj zemlji, jer u ratu protiv Talibana najviše stradavaju civili".

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika