10.11.2008. / 14:35

Autor: Petra Horvat

Srbija

Karadžić Biljanu Plavšić proglasio izdajnicom

Haški optuženik je istaknuo kako se nada da će izdajnike stići 'pravedna kazna'

Mediji Republike Srpske objavili su dijelove knjige "Noćna pošta - Prepiska sa Radovanom Karadžićem 1996-2004" Miroslava Toholja, bivšeg ministra informiranja RS, a iz objavljenog se može zaključiti kako je Karadžić za vrijeme prepiske s Toholjem boravio u RS.

U početku je Karadžić, bliski prijatelj Miroslava Toholja, o Srbiji govorio kao o "onima tamo", dok u jednom od pisama iz 2001. godine piše: "Ovdje su nas užasno osiromašili, živi se gore nego tijekom rata... S druge strane, činovnici primaju veliku plaću. Živko Radišić ima plaću od 6.000 KM i ne pada mu na pamet da je ugrozi".

Haški optuženik Karadžić u jednom od pisama komentira i političke prilike u RS i Srbiji, te o 'izdajicama', a u pismu iz 9. rujna 1999. naveo je da su njegova i Toholjeva razmišljanja o SDS-u identična.

"Došlo je nadam se prolazno vrijeme 'ćifti' i izroda, koji bez ikakvog srama vrše izdaju i uništavaju narodni duh, a bogami i odlažu ostvarenje najviših ciljeva. Da kod nas može biti toliko izdaje, nisam ni u snu sanjao. U našoj Stranci su gurnuli u stranu sve autentične ljude, koji su mogli održati duh naroda, a unaprijeđeni su pogodbeni i prilagodljivi kadrovi", naveo je Karadžić u spomenutom pismu.

Karadžić je u istom pismu Biljanu Plavšić proglasio izdajnicom i naveo kako se nada da će takve stići 'pravedna cijena'. "Prokleta izdajnica Biljana Plavšić je pokupila i sa sobom povela sve naše frustrirane bijednike, i oslabila nas iznutra, iako smo znali da stranci shvaćaju da smo nepobjedivi, i da se mora razbiti Stranka. S Rajkom Kasagićem, bivšim premijerom RS, to im nije uspjelo... Bez obzira na sve što se događa, uvjeren sam da će izdajnike stići 'pravedna cijena'", napisao je Karadžić Toholju u vrijeme kad je Biljana Plavšić obnašala dužnost predsjednice RS.

U jednom od pisama s kraja 2000. godine Karadžić se potpisao kao 'starac Radovan', a navodi i kako je smislio poseban pseudonim. Toholj je u fusnoti naveo kako pretpostavlja da se radi o pseudonimu Dragan Dabić. Toholj je spomenuo i da je rukopis Karadžićevog djela "Sitovacija" potpisan pseudonimom Daba Šon.

Vezane vijesti

ICTY: Obrana traži oslobađanje Radovana Karadžića

ICTY: Obrana traži oslobađanje Radovana Karadžića

Obrana Radovana Karadžića zatražila je u ponedjeljak pred Međunarodnim sudom za zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji (ICTY) oslobađanje bivšeg… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika