Objavljeno u Nacionalu br. 678, 2008-11-10

Autor: Marko Biočina

Politički obračun s balkanskom mafijom

Schengen prema Srbiji neminovan

Mogućnost da hrvatska uvede vize za građane Srbije uznemirila je tamošnju javnost, jer bi taj primjer mogle slijediti i druge zemlje u regiji

Red za vize pred grčkim veleposlanstvom u BeograduRed za vize pred grčkim veleposlanstvom u BeograduInformacije o tome da će hrvatska vlada, zbog međunarodnog organiziranog kriminala, razmotriti mogućnost ponovnog uvođenja viza za državljane zemalja bivše Jugoslavije, izazvala je žestoke reakcije javnosti u Srbiji. Nakon prošlotjedna članka u kojemu je izvor blizak hrvatskoj obavještajnoj zajednici Nacionalu potvrdio kako je Vlada, nakon ubojstva Ive Pukanića i Nike Franjića, počela razmišljati o promjeni viznog režima za građane Srbije kako bi onemogućila djelovanje balkanske mafije u Hrvatskoj, o tome je iznimno kritično izvještavao dugogodišnji dopisnik Politike iz Zagreba Radoje Arsenić. On je nakon atentata na Pukanića o njemu napisao negativan tekst, a u Politici je pisao i o mogućnosti da Hrvatska Srbiji uvede vize. U srbijanskim su se medijima pojavili i brojni komentari u kojima se iznosilo stajalište da Hrvatska na taj način želi nepravedno okriviti Srbiju za svoje probleme s mafijom, i tako se opravdati pred Europskom unijom.

Tako je Dragoljub Žarković, glavni urednik srpskog tjednika Vreme, u komentaru objavljenom u Politici iznio stav da se krivac za seriju ubojstava u Hrvatskoj možda i nalazi u Srbiji, ali da to nema nikakve veze s građanima Srbije i institucijama srpske države, te da su građani Zagreba i Beograda podjednako žrtve organiziranog kriminala. Slične stavove iznijeli su i drugi srpski novinari, pa i Politikin komentator Ljubodrag Stojadinović. Tvrdeći da je organizirani kriminal u jednakoj mjeri problem Hrvatske kao i Srbije, tamošnji mediji zanemarili su važnu činjenicu. Dosad gotovo da nije zabilježen slučaj teških kriminalnih djela koja su u Srbiji počinili hrvatski državljani. S druge strane, hrvatska policija se godinama bavi srpskim kriminalnim skupinama koje su u Hrvatskoj počinile niz zločina, od pljački banaka do najtežih djela, kao što je ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića. Slična je situacija i u ostalim državama bivše Jugoslavije. Takva statistika pokazuje da djelovanje podzemlja u regiji nije dvosmjerno, nego da se ponajprije kriminal iz Srbije širi u susjedne države.


U situaciji kada kriminalci nesmetano prelaze državne granice, oštriji vizni režim legitiman je potez države u borbi protiv kriminala. A mogućnost da Hrvatska uvede vize za srpske državljane težak je udarac za srpske vlasti. Naime, Hrvatska je trenutačno jedna od rijetkih država u koju srpski državljani mogu putovati bez vize. Za sve države EU potrebna im je schengenska viza, čija je procedura izdavanja vrlo komplicirana. Ambasade zemalja članica EU u Srbiji imaju vrlo restriktivne kriterije o tome kome viza može biti izdana, tako da značajan postotak molbi na kraju biva odbijen. Srpski političari već osam godina građanima obećavaju da će vizni režim EU prema Srbiji biti ublažen, ali to se dosad nije dogodilo. Prema najavama potpredsjednika srpske vlade Božidara Đelića, o tome bi se trebalo odlučivati na proljeće, ali je vrlo izvjesno da se ni tada ništa neće promijeniti. Naime, glavni uvjet za blaži vizni režim je uvođenje biometrijskih putovnica. Iako Srbija već dugo planira uvođenje takvih putovnica, to dosad nije učinjeno. Uz to se od Srbije očekuje da u potpunosti surađuje s Haaškim sudom, a to je nemoguće dok ne bude izručen Ratko Mladić.

U Srbiji se boje kako bi, ako Hrvatska ponovo uvede vize za srpske građane, taj primjer mogle slijediti i druge zemlje u regiji, koje imaju problema sa srpskim kriminalom. Na taj način Srbija bi ostala izolirana, značajan broj srpskih građana bi ostao bez mogućnosti da putuje u inozemstvo, a to bi, politički gledano, bio udarac aktualnoj vladi. Zbog toga ne začuđuje što je većina tamošnjih medija sa zadovoljstvom prenijela Sanaderovu izjavu da “Hrvatska zasad ne planira uvođenje viza za srpske državljane”. Mediji su propustili naglasiti da je Sanader posebno upotrijebio ključnu riječ “zasad”.Prema Nacionalovim informacijama, hrvatske vlasti ozbiljno razmišljaju o uvođenju oštrijeg graničnog režima prema Srbiji. Hrvatska se već neko vrijeme priprema za provođenje Schengenskog sporazuma na svojim granicama prema zemljama koje nisu u EU, a koji će se početi provoditi nakon što se Hrvatska pridruži EU. Ipak, najnoviji događaji u Hrvatskoj prouzročili su to da su hrvatske vlasti odlučile intenzivnije krenuti u te pripreme kako bi se novi granični režim počeo provoditi što prije. Važno je napomenuti da će Hrvatska u svojim nastojanjima da ustroji što čvršću kontrolu svojih granica imati jaku podršku EU. Zbog toga se može očekivati da će određene elemente schengenskog graničnog režima Hrvatska početi primjenjivati vrlo rano, tako da bi režim u cijelosti mogao profunkcionirati u što kraćem roku nakon što Hrvatska bude primljena u EU. Budući da je malo izgleda da će se Srbija uspjeti izboriti za ukidanje viza za ulazak u EU, hrvatske vize za građane Srbije su vrlo izvjesne.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika