12.11.2008. / 10:44

Autor: Ivana Zobenica

Posljedice globalne financijske krize

Pregovori Vlade i MOL-a o zamjeni dionica za sada stopirani

Pregovori s MOL- om o preuzimanju INA-ina posla kupnje i prodaje plina brzo bi mogli biti završeni, što je Polančec i potvrdio, te pojasnio da Hrvatska sada 40 posto plina uvozi od ruskog Gazproma s kojim treba sklopiti novi ugovor o isporuci plina

Pregovori Vlade RH i MOL-a o zamjeni dionica za sada su stopirani jer je zbog globalne financijske krize cijena dionice MOL-a pala za 27,7% te tako poremetila odnose na tržištu kapitala. Ipak, redefiniranje ugovora je nužno jer je udio države u INA-i pao ispod 50% te država sada posjeduje 44,83% dionica. Također, 28. listopada istekla je klauzula dioničarskog ugovora koja je Hrvatskoj vladi jamčila pravo veta na raspolaganje dionicama INA-e u vlasništvu MOL-a. Ovakav slijed događaja mogao se naslutiti iz nedavne izjave potpredsjednika Vlade Damira Polančeca: ''Do zamjene može doći ako se dogovorimo o našem pravu veta, ako se dogovorimo o pitanjima vezanim uz biznis s plinom, te ako nas zadovolji omjer i cijena dionica u zamjeni'', kazao je Polančec.

Pregovori s MOL- om o preuzimanju INA-ina posla kupnje i prodaje plina brzo bi mogli biti završeni, što je Polančec i potvrdio, te pojasnio da Hrvatska sada 40 posto plina uvozi od ruskog Gazproma s kojim treba sklopiti novi ugovor o isporuci plina. ''U pregovorima smo s MOL-om da Hrvatska otkupi od INA-e plinski biznis. Dakle, nije riječ o proizvodnji, već o dijelu koji se bavi uvozom i opskrbom hrvatskog tržišta prirodnim plinom", rekao je Polančec. Prema njegovim riječima, jedino će državnoj tvrtki biti u interesu da se bori za najnižu moguću cijenu uvoznog plina.

Sudeći po tomu sporazum, dogovor s MOL-om se mora brzo postići, jer bi se novi ugovor s Gazpromom trebalo sklopiti početkom 2009. godine. No, Vlada i MOL teško će se dogovoriti oko cijene i omjera u slučaju zamjene dionica. Takva transakcija nimalo ne odgovora Mađarima jer je zbog financijske krize cijena dionice MOL-a pala za čak 27,7 % u posljednjih mjesec dana. U istom periodu INA-ina dionica je na cijeni izgubila upola manje.

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika