14.11.2008. / 10:45

Autor: Katarina Zorić

Službena potvrda

Sanader: Nećemo financirati gradnju Plesa

Novi putnički terminal u zagrebačkoj zračnoj luci mogao bi biti predan na upravljanje privatnom koncesionaru koji će biti izabran na natječaju. Ta je ideja stara već nekoliko godina, ali s njom se ne slažu u upravi zračne luke jer ne žele izgubiti kontrolu nad novim aerodromom

Premijer Ivo Sanader i službeno je potvrdio da država i Grad Zagreb neće financirati gradnju novog zagrebačkog aerodroma o čemu je Nacional pisao prije dva dana. "Država i grad ne bi trebali financirati izgradnju aerodroma Pleso, već bi se trebao raspisati međunarodni javni natječaj  za dodjelu koncesije", rekao je Sanader u Opatiji.  Čini se da je Zagrebački aerodrom tako postao prva infrastukturna žrtva financijske krize u Hrvatskoj.

Novi putnički terminal u zagrebačkoj zračnoj luci mogao bi biti predan na upravljanje privatnom koncesionaru koji će biti izabran na natječaju. Ta je ideja stara već nekoliko godina, ali s njom se ne slažu u upravi zračne luke jer ne žele izgubiti kontrolu nad novim aerodromom.

Drugi projekti čija je gradnja već ugovorena nisu upitni. Riječ je o autocestama Đakovo - Osijek, Šestanovac - Ploče i Zagreb - Sisak, te drugim cijevima tunela Sv. Rok i Mala Kapela. Sanader je najavio nastavak gradnje započetih projekata, ali trenutno se ne zna hoće li sve biti napravljeno u dogovorenom roku. Moglo bi se dogoditi da se rokovi gradnje produže zbog nedostatka sredstava jer se financijska kriza itekako već osjeća.

Neki ekonomski stručnjaci ne slažu se sa Sanaderovom odlukom da se nastavi realizacija započetih projekata jer smatraju da izlazak iz financijske krize nije moguć bez odustajanja ili usporavanja realizacije nekih od kapitalnih projekata.

Druge cijevi tunela M. Kapela i Sv. Rok trebale bi biti puštene u promet u lipnju iduće godine. Završetak autoceste Osijek - Đakovo planiran je za travanj 2009. godine. Na autocesti od Splita gradi se i 66 kilometara dionice Šestanovac - Ravča - Ploče. Od Šestanovca do Ravče cesta će biti puštena u promet potkraj ove godine, a do Ploča godinu dana kasnije. Na autocesti Zagreb - Sisak iduće godine bit će puštene u promet dionice Jakuševac - V. Gorica i V. Gorica -Buševac. Cjelokupna autocesta do Siska treba biti dovršena za dvije godine. Za razliku od pelješkog mosta, svi ovi projekti već su u visokoj fazi dovršetka. 

Vezane vijesti

Na Plesu pronađena bomba u prtljagi

Na Plesu pronađena bomba u prtljagi

Djelatnici na kontroli na zagrebačkom aerodromu su u putničkoj prtljazi našli ručnu bombu bez upaljača, izvještavaju 24 sata. Dan ranije pronađena je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika