15.11.2008. / 10:51

Autor: Katarina Zorić

Washington

Obama izložen većim prijetnjama nego prijašnji predsjednici SAD-a

Od 4. studenoga dužnosnici snaga reda su vidjeli više potencijalno prijetećih natpisa, internetskih postava i drugih aktivnosti usmjerenih protiv Obame nego što su ih vidjeli protiv bilo kojeg bivšeg novoizabranog predsjednika SAD-a, rekli su dužnosnici upoznati sa situacijom, koji su tražili da ostanu neimenovani zbog osjetljvosti predsjednikove sigurnosti

Prijetnje protiv novoizabranih predsjednika SAD-a u prošlosti su bile najveće odmah nakon izbora, no dužnosnici američkih snaga reda od države Maine na sjeveroistoku do Idahoa na zapadu, vide više prijetnji protiv Baracka Obame nego ikada prije, izvijestio je Associated Press.

Tajna služba nije željela komentirati ili dati broj slučajeva koje istražuje. Međutim, od 4. studenoga dužnosnici snaga reda su vidjeli više potencijalno prijetećih natpisa, internetskih postava i drugih aktivnosti usmjerenih protiv Obame nego što su ih vidjeli protiv bilo kojeg bivšeg novoizabranog predsjednika SAD-a, rekli su dužnosnici upoznati sa situacijom, koji su tražili da ostanu neimenovani zbog osjetljvosti predsjednikove sigurnosti.

U svijetu sigurnosti, bilo što "novo" može potaknuti neprijateljstvo, izjavio je Joseph Funk, bivši agent tajne službe, koji je postao savjetnik za sigurnost i proveo je nadzor kod privatne zaštite koju je Obama imao prije nego što ga je tajna služba počela čuvati na početku 2007. godine.

 Obama će biti prvi crnački predsjednik SAD-a, a Funk kaže da je svaki novi element, ne samo rasa po sebi, vjerojatno odgovoran za porast internetskih i drugih aktivnosti protiv Obame. Svaki puta kada se dogodi nešto što je novo, imat ćete pojačanu graju", rekao je Funk.

Tajna služba je također upozorila javnost da ne pretpostavlja kako svaka prijetnja Obami dolazi od rasizma. Služba ispituje prijetnje širokog spektra. Postoje "izrečene prijetnje", te manji incidenti poput "neuobičajenog interesa", kao što su ljudi motivirani opsesijama ili zaluđenošću. 

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika