16.11.2008. / 13:38

Autor: Katarina Zorić

Spor Hrvatske i Srbije

Nezahvalno prognozirati odluku Međunarodnog suda pravde

"Slijedeći pravnu logiku i argumente, smatram da Međunarodni sud pravde nije nadležan postupati u ovom sporu, ali ne želim nagađati kakvu bi odluku mogao donijeti", rekao je Varadi agenciji Tanjug

Tibor Varadi, glavni zastupnik srbijanskog pravnog tima, smatra da je Međunarodni sud pravde u sporu po tužbi Hrvatske protiv Srbije za genocid, u teškoj situaciji te je zato nezahvalno prognozirati kako će se u utorak, 18. studenog izjasniti o prigovoru kojim Srbija osporava njegovu nadležnost.

"Slijedeći pravnu logiku i argumente, smatram da Međunarodni sud pravde nije nadležan postupati u ovom sporu, ali ne želim nagađati kakvu bi odluku mogao donijeti", rekao je Varadi agenciji Tanjug.

"Sud je pred dosta teškom zadaćom jer je donio neke odluke o nadležnosti u vrijeme kada situacija u pogledu raspada bivše Jugoslavije pravno nije bila jasna", kaže Varadi.

Ukoliko Sud prihvati procesne prigovore Srbije i proglasi se nenadležnim, smatra Varadi, bio bi to kraj međudržavnih sporova koji su proizašli iz sukoba na prostoru bivše Jugoslavije.

Ocijenio je kako bi bilo "politički dobro i zdravo da se prestane s konfrontacijom i nastavi s utvrđivanjem individualnih odgovornosti za zločine počinjene na svim stranama".

U slučaju da se Sud proglasi nadležnim, moguće su tri opcije: da Srbija podigne protutužbu ili da samo nastavi obranu, a "zamislivo je i rješenje spora izvan suda", rekao je Varadi.

"Prije javne rasprave o nadležnosti Srbija je u više navrata vrlo jasno stavila do znanja da je spremna za neki dogovor izvan suda, što je Hrvatska ignorirala", rekao je glavni zastupnik srbijanskog pravnog tima.

"Kada se sud proglasi nadležnim, a nema dogovora izvan suda, onda predstoji rasprava o suštini spora i tada bi Srbiji bio ostavljen razuman rok, ne manji od godinu dana, za pripremu odgovora i protutužbe", kazao je Varadi. "Protutužbeni zahtjev mora se odnositi na genocid, što je i predmet hrvatske tužbe, pošto je taj sud nadležan samo za najteži zločin, koji pravno ne zastarijeva", rekao je Varadi.

"Da li bi protutužba Srbije polazila od kontinuiteta genocida koji je nad Srbima počinjen u vrijeme takozvane Nezavisne države Hrvatske, pitanje je pravne strategije koju ne treba otkrivati", dodao je Varadi.

Glavni pravni zastupnik Srbije potvrdio je da će se povući iz tima poslije izjašnjavanja suda u utorak, a ukoliko postupak bude nastavljen preuzet će ga, vjerovatno netko od mladih pravnika.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika