18.11.2008. / 15:31

Autor: Katarina Zorić

ICJ nadležan za hrvatsku tužbu protiv Srbije

Mesić: Simbolika je da smo tu vijest doznali u Vukovaru

"Za nas je ta odluka bila očekivana, s obzirom na sve ono što se dogodilo. Simbolika je u tome, da smo upravo danas, kad se prisjećamo žrtava Vukovara i herojstva onih koji su branili Vukovar, tu vijest saznali upravo u Vukovaru. Je simbolika, ali i određena pravda", rekao je Mesić

Međunarodni sud pravde u Haagu odbacio je danas sve prigovore Srbije i proglasio se nadležnim za hrvatsku tužbu protiv Srbije za povredu Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju genocida koju je Hrvatska podnijela prije devet godina.

"Uvjeti za sudsku nadležnost postoje i odbija se prvi prigovor Srbije", rekla je predsjednica Suda Rosalyn Higgins na dvosatnom čitanju obrazloženja odluke u haškoj Palači mira. Odluku o nadležnosti podržalo je 10 sudaca, a sedam je bilo protiv.

Kako je objasnila Rosalyn Higgins, sud je utvrdio da su akti koje je donosio Beograd i njegovo ponašanje od 1992. imali značenje prihvaćanja obveza koje su proizlazile iz međunarodnih ugovora čija je članica i potpisnica bila bivša zajednička država - SFRJ i tako odbacio prvi prigovor Beograda.

Hrvatska je u svojoj argumentaciji tvrdila da je odnos Beograda i UN-a imao 90-ih godina sva obilježja članstva u UN-u, kao i da je SRJ čitavo vrijeme bila stranka Konvencije o genocidu, slijedom kontinuiteta iz SFRJ.

Mesić: Simbolika je da smo tu vijest doznali u VukovaruZadovoljstvo odlukom suda izrazili su i predsjednik Republike Stjepan Mesić, premijer Ivo Sanader te predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić koji se nalaze u Vukovaru.

"Za nas je ta odluka bila očekivana, s obzirom na sve ono što se dogodilo. Simbolika je u tome, da smo upravo danas, kad se prisjećamo žrtava Vukovara i herojstva onih koji su branili Vukovar, tu vijest saznali upravo u Vukovaru. Je simbolika, ali i određena pravda", rekao je Mesić.

"Posebno je važno da se u odluci, koja je jutros pročitana, kaže da se prihvaća nadležnost, da se istraže svi počinitelji i naredbodavci, kao i puna istina o nestalima i da se napravi povrat kulturnog blaga. I ono što je posebno važno da se odbacio prigovor da se u ovom predmetu sudi i razmatra razdoblje tek od 1992. godine", rekao je Sanader.

Na pitanje novinara očekuje li protutužbu Srbije, koju su kao mogućnost srbijanski predstavnici najavili u slučaju da se Sud proglasi nadležnim, Sanader je ocijenio kako je vrijeme da se Srbija suoči s prošlošću. Istaknuo je da je upravo u Vukovaru "nužno reći da se rat nije vodio na tlu Srbije, niti je razoren Novi Sad, nego Vukovar, niti su hrvatski vojnici došli u Srbiju, nego je bilo obrnuto".

Bebić je ocijenio kako današnja odluka Međunarodnog suda pravde pokazuje da svi oni koji su odgovorni za progone, ubojstva, i rušenje Vukovara i drugih dijelova Hrvatske i Bosne i Hercegovine, moraju odgovarati pred licem pravde.

"Ne može se graditi budućnost na ovim prostorima dok se ne suočimo s prošlošću i oni koji su krivi ne odgovaraju", rekao je Bebić. Dodao je da Hrvatska na samo takav način može graditi dobrosusjedske odnose.

Šimonović: Sada slijedi veliki posaoGlavni zastupnik Hrvatske ministar pravosuđa Ivan Šimonović smatra da je odluka veliki uspjeh Hrvatske, ali da sada slijedi veliki posao. "Ovo je tek prva runda. U ovoj fazi postupka dobili smo sve što smo mogli ali sada ostaje odlučivanje o sadržaju", rekao je Šimonović koji se ovim predmetom bavi više od osam godina.

"Budući da je sud odbacio sve prigovore Srbije, u raspravo o sadržaju ulazimo u dobroj formi", rekao je Šimonović. Pojasnio je da je Srbija očito imala dva plana - prvi da Sud prihvati sve njezine prigovore i time odbaci hrvatsku tužbu, a drugi da prihvaćanjem dijela prigovora koji se tiču dopuštenosti tužbe oslabi hrvatsku tužbu.

Šimonović smatra da odluka suda znači da će pitanja poput onog - može li Srbija odgovarati za djela počinjena prije 27. travnja 1992., kad SRJ još nije postojala kao država a kada su se u Hrvatskoj dogodili najveći zločini - Hrvatska morati dokazivati uz dokazivanje drugih elemenata tužbe.

Upitan o mogućnosti izvansudske nagodbe sa Srbijom, Šimonović je kazao kako bi takva odluka bila na Vladi a ne na pravnim zastupnicima, ističući da bi za Hrvatsku bilo vrlo značajno da ustraje na ispunjenju zahtjeva iz tužbe poput utvrđivanja sudbine nestalih, kažnjavanja počinitelja djela i povratka kulturnih dobara. "Ova presuda potaknut će Republiku Srbiju da se tu ostvare pozitivni pomaci", zaključio je Šimonović.

Srbija razmatra podnošenje protutužbeGlavni zastupnik Srbije Tibor Varadi izjavio je da će Srbija sada nastaviti raditi na pripremi odgovora na hrvatsku tužbu te razmotriti mogućnost podnošenja protutužbe. "Sud će sada dati rok i Srbija će pripremiti odgovor a eventualno i protutužbu", rekao je Varadi. Poručio je da je odluka o podnošenju protutužbe stvar politike.

Nastojao je relativizirati odluku Suda smatrajući da dio srbijanskih prigovora zapravo nije odbačen jer je Sud odlučio ta pitanja raspraviti tijekom samog suđenja. "Iz toga proizlazi da neka stajališta Hrvatske nisu prihvaćena", rekao je Varadi.

Glavni zastupnik Srbije ponovio je kako vjeruje da ovaj put konfrontacija dvije zemlje nije dobar.

Upitan o mogućnosti izvansudskog dogovora s Hrvatskom, Varadi je kazao kako je Srbija više puta do sada pokazivala sklonost izvansudskom rješenju. "Vjerojatno bi sada Hrvatska strana trebala reagirati", rekao je Varadi.

Komentirajući odluku Međunarodnog suda pravde, srbijanska ministrica pravosuđa Snežana Malović izjavila je kako smatra da će u postupku biti uvaženi srbijanski argumenti i da će konačna odluka ići u prilog Srbiji te je najavila razmatranje mogućnosti protutužbe.

"Smatram da će argumenti Srbije u postupku biti uvaženi i da će konačna odluka biti pozitivna za Srbiju", rekla je Snežana Malović. Najavila je da  "će se razmatrati mogućnost poravnanja ili protutužbe, ali će odluka o tome biti naknadno donesena".

Pozvala je političke strukture dviju zemalja na pomirbu, istaknuvši kako je to jedan od glavnih uvjeta za uključivanje zemalja regije u europske integracije.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika