20.11.2008. / 16:54

Autor: Katarina Zorić

Sanaderova poruka sindikatima:

U banani smo!

Kako se doznaje iz priopćenja objavljenog na stranicama sindikata, premijer je govorio o utjecaju svjetske ekonomske krize na situaciju u Hrvatskoj te je jasno dao do znanja da se Hrvatska nalazi u nezavidnom položaju. "Kolkvijalno rečeno, u banani smo", rekao je premijer

"Bez dramatike, visimo o niti", tako je je jučer na sastanku predstavnika Vlade i sindikata državnih i javnih službi premijer Ivo Sanader ocijenio aktualnu situaciju u zemlji.

Kako se doznaje iz priopćenja objavljenog na internetskim stranicama sindikata, premijer je govorio o utjecaju svjetske ekonomske krize na situaciju u Hrvatskoj te je jasno dao do znanja da se Hrvatska nalazi u nezavidnom položaju. "Kolkvijalno rečeno, u banani smo", rekao je premijer.

Istaknuo je da je dogovor socijalnih partnera nužan kako bi nam sutra svima bilo bolje. Ponudio je da nakon turističke sezone Vlada i sindikati ponovno sjednu za stol i dogovore se kako dalje, podsjetivši da se nalazimo u vrzinom kolu nedostatnih kreditnih poticaja gospodarstvu koje može imati posljedice u obliku zatvaranja tvrtki i gubitka postojećih radnih mjesta.

Premijer je podsjetio i da je u posljednje tri godine proračun rastao prosječno za 10 milijardi kuna godišnje te je dodao da projekcije za iduću godinu i nakon kresanja 15 milijardi kuna ne ostavljaju prostor za 1,5 milijardu koliko je potrebno za dogovoreni rast plaća od 6 posto.  

"Pred Vladom su dvije opcije. Proračunski deficit 0 ili proračunski deficit 0,5 ili 0,7 posto s povišicom od 6 posto osnovice za plaće. U slučaju da se odlučimo za rast plaća upitno je pod kojim bi se uvjetima morali zadužiti da to ostvarimo. Ne smatram se trgovcem. Ne tražim ništa, ali se pitam postoji li mogućnost provesti ovu opciju", rekao je Sanader.

Sanader se dotaknuo i nesporazuma oko božićnica, rekavši kako on nikome nije ukrao Božić, ali i dalje smatra kako je besmisleno i nemoralno u ovim uvjetima da se direktori javnih poduzeća uzajamno darivaju u prigodi Božića.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika