24.11.2008. / 09:24

Autor: Katarina Zorić

Spas Wall Streeta

Obama danas predstavlja svoj gospodarski tim

Ulagači očekuju i prve naznake plana Obame i Geithnera za poticanje gospodarstva. Prema nekim informacijama, plan bi mogao biti vrijedan između 500 i 700 milijardi dolara, a Obama bi mogao odgoditi ukidanje zakona o smanjenju poreza za bogatije, premda je tijekom kampanje tvrdio da će ukinuti taj zakon koji je donijela vlada predsjednika Georgea W. Busha

Novoizabrani američki predsjednik Barack Obama danas bi trebao predstaviti svoju budući tim zadužen za gospodarska pitanja, u kojemu bi ministar financija trebao biti Timothy Geithner, predsjednik Feda u New Yorku. Najava Geithnera za novog ministra u petak je izazvala skok cijena dionica na NYSE za više od 6 posto.

Ulagači očekuju i prve naznake plana Obame i Geithnera za poticanje gospodarstva. Prema nekim informacijama, plan bi mogao biti vrijedan između 500 i 700 milijardi dolara, a Obama bi mogao odgoditi ukidanje zakona o smanjenju poreza za bogatije, premda je tijekom kampanje tvrdio da će ukinuti taj zakon koji je donijela vlada predsjednika Georgea W. Busha. Plan bi navodno uključivao i smanjenje poreza za srednji sloj građana, kao i državnu potrošnju na infrastrukturne projekte.

Međutim, financijski stručnjaci navode da je to kratkoročna pomoć tržištu. "Kratkoročno možete poticati gospodarstvo financijskim mjerama, ali poticaji na račun produbljivanja proračunskog deficita dugoročno su izuzetno opasni", rekao je Michael Pento, strateg u tvrtki Delta Global Advisors.

Procjene o dužoj recesiji američkog gospodarstva, kao i situacija u financijskim institucijama i dalje će predstavljati uteg za tržište, posebno zbog problema Citigroupa, druge po veličini američke banke po aktivi. Prošloga je tjedna cijena dionice Citigroupa pala više od 60 posto, zbog sumnje ulagača da ta banka ima dovoljno kapitala da bi pokrila dodatne kreditne gubitke.

Ovoga skraćenog radnog tjedna, zbog Dana zahvalnosti u četvrtak, očekuju se i nova gospodarska izvješća, među kojima ono o prodaji postojećih kuća, raspoloženju i povjerenju ulagača, kao i zahtjevima za pomoć nezaposlenima.

Vlada SAD-a razmatra plan spašavanja Citigroup Inc. Američko ministarstvo financija i središnja banka - Federalne rezerve, tijekom vikenda razmatrali su plan za spašavanje banke Citigroup Inc., čije su dionice prošloga tjedna izgubile 60 posto vrijednosti zbog zabrinutosti tržišta za zdravlje bankovne bilance.

Ministarstvo financija i Federalne rezerve razrađuju strategiju za stabiliziranje Citigroup, a jedna od opcija je i preuzimanje dijela riskantne imovine iz bilance banke, kako bi se banci oslobodio prostor i omogućio bolji položaj za prikupljanje kapitala, kazali su izvori upoznati s razgovorima, a prenose američki mediji.

Glasnogovornik banke Citigroup, sa sjedištem u New Yorku, odbio je komentirati medijska izvješća.
 
Citigroup je velika globalna financijska grupacija, čije bi urušavanje poharalo već ionako krhke financijske i ekonomske uvjete u svijetu. Tvrtka ima poslove diljem svijeta, u više od 100 zemalja.

Analitičari smatraju Citigroup najranjivijom među velikim američkim bankama, posebno nakon što nije uspjela preuzeti banku Wachovia Corp., s čijom bi domaćom štednjom znatno ojačala svoju bilancu.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika