Objavljeno u Nacionalu br. 681, 2008-12-02

Autor: Marko Biočina

Uoči prosvjeda protiv Vlade

Bauk Facebooka prijeti Sanaderu

Prosvjedni skupovi protiv vlade, čije je održavanje najavljeno za 5. prosinca u svim većim hrvatskim gradovima, ima već 60.000 pristalica na internetskoj stranici Facebook, što izaziva nervozu Vlade i nova uhićenja

NIKŠA KLEČAK, prvi uhićeni član Facebooka, tvrdi da je nalog za njegovo uhićenje stigaoNIKŠA KLEČAK, prvi uhićeni član Facebooka, tvrdi da je nalog za njegovo uhićenje stigaoPo prvi put nakon devedesetih godina i vladavine Franje Tuđmana u Hrvatskoj se počela provoditi represija nad građanima koji žele izraziti slobodno izraziti svoj politički stav. To je posljedica panike koju je u hrvatskoj Vladi izazvala inicijativa o organiziranju prosvjednih skupova diljem Hrvatske, a koja je nastala na internetskoj stranici Facebook.

Tako je jučer u Zadru policija privela Ivanu Loko, lokalnu koordinatoricu prosvjednog skupa u tom gradu. Ona je lijepila plakate kojima se građane poziva da se 5. prosinca skupe na prosvjedu na središnjem zadarskom trgu, kad su je dva policajca zaustavila i saopćili joj kako je moraju otpratiti u policijsku postaju. Ivana Loko im je pokušala objasniti kako za privođenje nema razloga, s obzirom da je prosvjed uredno registriran kod policije, ali su policijski službenici ignorirali njezina objašnjenja. Nakon dolaska u policijsku stanicu, privedena ih je uspjela uvjeriti da kod svojih nadređenih provjere da je prosvjed uredno registriran. Ipak, tek nakon intervencije načelnika Policijske uprave zadarske, Ivana Loko je puštena kući. Prema informacijama kojima raspolaže Nacional, načelnik joj se ispričao tvrdeći kako se radilo o zabuni, jer policajci nisu znali da se radi o uredno prijavljenom prosvjedu.

U Policijskoj upravi Zadarskoj Nacionalu je potvrđeno kako je Ivana Loko bila na razgovoru u policiji, ali kako tvrde u policiji, nije se radilo o obavijesnom razgovoru, već o “ravnopravnom razgovoru o određenim aspektima prosvjeda, bez ikakvih represivnih elemenata”. Slična stvar navodno se u nedjelju navečer dogodilo u centru Zagreba, gdje je navodno uhićen neimenovani student koji je također lijepio plakate kojima se poziva na prosvjed. On je navodno priveden u zagrebačku 1. policijsku postaju gdje je zadržan više od šest sati.

Nacional je u posjedu pisma koje je uhićeni napisao drugim kolegama koji se bave organizacijom skupa u kojem tvrdi da je više od 5 sati proveo sjedeći u prostoriji velikoj tek nekoliko kvadrata, u društvu ilegalnog imigranta i osobe optužene za silovanje. Nakon ispitivanja, policija ga je pustila kući, uz poruku da “više ne lijepi plakate”. Nacional je pokušao potvrditi vjerodostojnost ovih informacija, ali zbog nedostupnosti osoba zaduženih za komuniciranje s javnosti, nije uspio.


Ipak, ova dva slučaja treba gledati u kontekstu nedavnog uhićenja predsjednika dubrovačkog ogranka Foruma mladih SDP-a Nikše Klečaka, kojem je policija pretresla stan i privela ga na ispitivanje tvrdeći da je na Facebooku objavio fotomontažu premijera Sanadera s fašističkim obilježjima. Policija, kao ni prekršajni sud u Dubrovniku koji je izdao nalog za pretres stana, dosad nisu uspjeli objasniti na temelju čega su sumnjičili Klečaka s obzirom da sporna fotomontaža nije uopće bila objavljena na Facebook grupi koju je on osnovao. Dapače, pored svakog dokumenta koji se učita na Facebook, vidljivo je i ime korisnika koji je to učinio, tako da je policija vrlo jednostavno mogla otkriti pravog počinitelja ili barem nedvojbeno utvrditi kako to nije Klečak.

Policijsko objašnjenje kako su željeli spriječiti protuzakonito isticanje nacističkih simbola također zvuči vrlo neuvjerljivo ako se zna da na Facebooku postoje deseci grupa ili pojedinačnih korisničkih profila u kojima su istaknuti ustaški simboli i slike. Tako primjerice grupa pod nazivom “Ubi zakolji da Srbin ne postoji!”, trenutno ima 1373 člana, na njoj je objavljeno oko dvadeset fotografija sa ustaškom ikonografijom, ali policija protiv članova i administratora te grupe nije provela istragu. Sam Klečak je u razgovoru za Nacional izjavio kako smatra da se iza pretresa njegovog stana kriju politički motivi, s obzirom da je organizacija kojoj je na čelu često kritizirala rad dubrovačke gradonačelnice Dubravke Šuice.

Klečak, koji nije povezan s inicijativom organizacije prosvjeda 5. prosinca, u svojim prvim izjavama tvrdio je kako je njegovo uhićenje naručeno izravno iz Zagreba. Te je informacije demantirao ravnatelj policije Vladimir Faber na izvanredno sazvanoj konferenciji za novinare rekavši kako Klečak želi politizirati rad policije. Ipak, u samo tri dana u Hrvatskoj su privedene tri osobe koje su povezane s kritikama Vlade objavljenim na internetu.

Nakon uhićenja Klečaka u javnosti se oglasio i premijer Sanader, koji je izjavio kako se na Facebooku ne napada njega, već demokraciju u Hrvatskoj, te kako je uvjeren da na toj internetskoj stranici ipak ima više onih koji ga podržavaju. Sam prosvjed, ako sve bude po planu, održat će se 5. prosinca na središnjim gradskim trgovima osam hrvatskih gradova, u Zagrebu, Splitu, Osijeku, Rijeci, Zadru, Šibeniku, Puli i Požegi. Facebook grupa pomoću koje je prosvjed organiziran trenutno ima nešto manje od 60 tisuća članova, ali u međuvremenu je osnovana i internetska stranica www.prosvjed.org na kojoj informacije o prosvjedu mogu dobiti i oni koji nisu korisnici Facebooka.

U organizaciji prosvjeda trenutno aktivno sudjeluje više od 200 ljudi. Kako je za Nacional ispričao jedan od inicijatora prosvjeda Jakša Matovinović, podršku su dobili i od Ane Knežević, predsjednice najveće sindikalne središnjice, Saveza samostalnih sindikata Hrvatske. Ana Knežević navodno je podršku prosvjedu dala nakon što se konzultirala sa podružnicama, od kojih je većina pristala. Matovinović tvrdi kako je jedan od rijetkih sindikata koji nije pristao podržati prosvjed, sindikat zaposlenih u Podravci, tvrtki u kojoj jak utjecaj imaju potpredsjednik Vlade Damir Polančec i čelni čovjek HSS-a Josip Friščić. Prosvjed su navodno podržale i brojne druge civilne i braniteljske udruge. Matovinović ističe kako su korisnici Facebook grupe koji su pristali da njihovi brojevi telefona budu javno dostupni proteklih tjedan dana primali prijeteće telefonske pozive. Matovinović kaže kako je primio više SMS poruka u kojima su bile upućene prijetnje njegovoj DALIBOR MARKUŠIĆ I JAKOV MATOVINOVIĆ, jedni od inicijatora prosvjeda naDALIBOR MARKUŠIĆ I JAKOV MATOVINOVIĆ, jedni od inicijatora prosvjeda naobitelji. Također, organizatori prosvjeda su više puta putem e-maila dobili poruke u kojima su bili sadržani i skriveni kompjutorski virusi koji, ako se aktiviraju, mogu onesposobiti računalo.

Uz takve probleme, Matovinović se požalio i na pritiske koji dolaze iz određenih dijelova državnog aparata. Dok je policija susretljiva prilikom prijavljivanja javnog prosvjeda, Matovinović kaže da su se policijski službenici više puta raspitivali o tome tko je autor plakata kojim se poziva građane da dođu na prosvjed, tvrdeći kako je sintagma “bando lopovska” istaknuta na plakatu potencijalno uvredljiva za hrvatske političare. Dokaz da prosvjedni skupovi uživaju podršku javnosti je i činjenica da su organizatori uspjeli osigurati sve potrebne tehničke uvjete za njihovu organizaciju isključivo kroz donacije. Do sada je, po njihovim riječima, svoje proizvode i usluge doniralo više od 30 tvrtki, a za svaki od osam skupova osigurana je pozornica, razglas i rasvjeta. Putem Facebooka se koordinatorima prosvjeda javilo više glazbenika koji su spremni nastupiti na prosvjedima. Radi se o manje poznatim pjevačima i grupama, iako organizatori tvrde kako trenutno pregovaraju i s nekoliko poznatih glazbenika, kao što je splitska grupa TBF.

Zasad još nije određeno tko će i što govoriti na prosvjedima, te koji će zahtjevi biti upućeni Hrvatskom saboru. Na Facebooku je objavljena lista zahtjeva koje su poslali članovi grupe na Facebooku. Budući da ta lista sadrži nekoliko nerealnih zahtjeva, poput onog da se spriječi prodaja Ine, može se očekivati kako će do petka lista popis zahtjeva doživjeti značajne promjene.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika