05.12.2008. / 14:21

Autor: Katarina Zorić, Hrvoje Šimičević, Petra Horvat

Prosvjed 'Stegnite vi svoj remen, bando lopovska'

U Zagrebu se okupilo oko 5000 prosvjednika, u Sisku fijasko

Prosvjed građana na zagrebačkom Trgu bana Jelačića, kojih je u 18 sati bilo oko 3000, započeo je himnom, a potom govorom Josip Dell'olioa, mladog aktivista i jednog od inicijatora ovog skupa

Nekoliko stotina građana okupilo se danas na splitskoj Rivi na početku prosvjeda koji su organizirani diljem Hrvatske preko Facebook stranice "Stegnite vi svoj remen bando lopovska". Uz brojne transparente, na kojima su ispisane živopisne poruke poput "Nemamo kruha niti kolača, samo Vladu od koje nam se povraća"; prosvjednici glasnu atmosferu održavaju zviždaljkama i izvikivanjem parola.

Manja skupina prosvjednika došla je zamaskirana noseći anarhističke zastave. Splićani na svojim transparentima ističu "građani jedina oporba ovoj bandi lopovskoj", te "impotentnoj vladi diže se narod". Prvi se govornik osvrnuo na prosvjed podrške za Radio 101 nazvavši ga najsvjetlijim trenutkom u hrvatskoj povijesti.

Kazao je i kako se "osjeća ponosnim što je građanin Hrvatske". Aktivist iz Dubrovnika je doputovao na prosvjed u Split jer Dubrovnik nije dopustio okupljanje. Prosvjednici su pozvali na ostavku glavnog državnog odvjetnika jer, kako su rekli, štiti lopove na vlasti.

Prosvjed građana na zagrebačkom Trgu bana Jelačića, kojih je u 18 sati bilo oko 3000, započeo je himnom, a potom govorom Josip Dell'olioa, mladog aktivista i jednog od inicijatora ovog skupa. Dell'olio je u svom govoru istaknuo kako, 'samo ako budemo ujedinjeni, na taj nas se način neće moći više ignorirati'.

Jedna je žena privedena jer je iz gomile uputila nekoliko povika protiv govornika i cijelog prosvjeda. Policija ju je izvukla iz gomile i odvela s Trga.

Na osječkom se prosvjedu nisu pojavili niti sami organizatori, a nešto se više prosvjednika okupilo u Osijeku.

Podsjetimo, uoči građanskog prosvjeda "Stegnite vi svoj remen bando lopovska", organiziranog putem Facebooka, koji je najavljen za danas u 18h na glavnim trgovima u većim gradovima Hrvatske, u Zagrebu su se pojavili plakati s natpisom "Otkazano" kojima se želi dezinformirati javnost i minirati prosvjed. Također, na internetu je objavljeno da se prosvjed otkazuje zbog loših vremenskih prilika i nedostatka redara. Organizatori poručuju da se radi o podvalama i da će prosvjed biti održan, a putem Facebooka svoj dolazak na prosvjed potvrdilo je 61.290 osoba.

"Nema govora o otkazivanju prosvjeda. Sve ide po planu i mi smo sutra u 18 sati na ulici", poručio je glasnogovornik inicijative Dalibor Markušić.

Grad Zagreb je najprije odbio odobriti dozvolu za održavanje prosvjeda, no nakon pritisaka medija i javnosti prosvjed je ipak odobren, o čemu je Nacional ranije pisao.


Organizatori ove građanske inicijative ograđuju se od "bilo kakvih pokušaja pojedinaca po pitanju političke konotacije ili poltizacije kao i povezivanje sa bilo kojom političkom strankom", a građane pozivaju da na prosvjed ponesu državne stjegove i obilježja. "Ponesite državne stjegove i obilježja kako bismo svima pokazali kako je ovo glas hrvatskog naroda, naša jedina stranka jest Hrvatska!", objavljeno je na službenim stranicama inicijative.

Prosvjed je usmjeren protiv vlasti, pod optužbom da su državu doveli u stanje vladavine organiziranog kriminala i korupcije. Smatraju i da političku scenu čine podobni i nesposobni, a nezadovoljni su što se državna dobra prodaju strancima, te što uživaju visoke plaće i benificije "dok ostatak naroda skuplja povratnu ambalažu". "Ovo nije prosvjed protiv Sanadera, već prosvjed protiv cjelokupne političke strukture koja nam zagorčava život- danas Ivo, sutra Zoran = svi su isti", objavljeno je na službenim stranicama.

Organizatori ponavljaju i kako se ograđuju od bilo kakvog nasilja, uništavanja javne i privatne imovine, od ustaških znakovlja i od komunističkih znakovlja, i bilo kakvih konotacija bilo kojeg totalitarnog režima, i bilo kakvog reklamiranja stranaka.

Borbu vlasti i Facebooka u Hrvatskoj popratio je velik broj svjetskih medija, koji osuđuju represiju koja se provodi na građanima zbog izražavanja njihovog osobnog stava.

Policija je reagirala na fotomontažu premijera Sanadera u nacističkoj odori i Nikšu Klečaka pozvala na obavjesni razgovor, što je izazvalo burnu reakciju u hrvatskim i svjetskim medijima. Premijer Sanader je u obranu slobode medija istupio tek dva dana kasnije, što je ocijenjeno nedovoljno brzom reakcijom.

Iako se policijska akcija u slučaju Dubrovnik pokazala legalnom, javnost je ogorčena što premijer nije ranije istupio s izjavom kako je nedopustivo policijsko ispitivanje građana zbog kritika upućenih vlasti i izražavanja osobnog stava na internetu koji je najslobodniji medij.

Na Facebooku osnovana grupa koja namjerava tući prosvjednike

Nekoliko sati uoči građanskog prosvjeda "Stegnite vi svoj remen bando lopovska", organiziranog putem Facebooka, na toj je internetskoj stranici osnovana "Grupa za sve one koji namjeravaju tući prosvjednike 5.12.".

"Ajmo svi u ovu grupu pa na trgove jajima,krumpirima,vodom po prosvjednicima.Ivo mi smo uz tebe“, stoji u opisu grupe. Do 17 sati grupi su pristupila 24 člana.

Jakša Matovinović, jedan od koordinatora grupe "Stegnite vi svoj remen bando lopovska", zgrožen je osnivanjem nove grupe na Facebooku, a slučaj je prijavio policiji. Smatra, naime, da policija treba provjeriti profile članova grupe kao što su se provjeravali i njihovi.

Josip Dellolio, koji je također koordinator večerašnjeg prosvjeda, nije zabrinut zbog pojave nove grupe na Facebooku koja poziva na nasilje.

"Ne očekujemo nikakve probleme. Ovo večeras neće biti nikakav mračnjak. Bit će to svojevrsni glazbeni spektakl“, rekao je Dellolio.

Povezani članci koje je Nacional ranije objavio:

Bauk Facebooka prijeti Sanaderu

Sanader: 'Slučaj Facebook je udar na demokraciju'

'Nitko ne smije biti priveden ili uhićen zato što drugačije misli'

Policija oštro zanijekala privođenje koordinatorice za prosvijed

Faber: 'Policija se javno ispričava zbog pogreške'

Vezane vijesti

Facebook će platiti 10 milijuna za "sponzorizirane statuse"

Facebook će platiti 10 milijuna za "sponzorizirane statuse"

Društvena mreža Facebook pristala je isplatiti 10 milijuna dolara nakon tužbe korisnika kojom ju optužuju da je koristila njihove fotografije i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika