07.12.2008. / 11:05

Autor: Katarina Zorić

Američki mediji

Obama će imenovati Shinsekija ministrom za veterane

Tu odluku Obama bi mogao objaviti već danas na prigodnoj komemoraciji 67. obljetnice napada na Pearl Harbor koja će se održati u Chicagu, navodi TV Fox News

Američki mediji javljaju da će novoizabrani predsjednik SAD-a Barack Obama imenovati umirovljenog generala Erica K. Shinsekija, kritičara prvotne strategije Pentagona u Iraku 2003., ministrom za ratne veterane u svojoj administraciji.

Tu odluku Obama bi mogao objaviti već danas na prigodnoj komemoraciji 67. obljetnice napada na Pearl Harbor koja će se održati u Chicagu, navodi TV Fox News.

Shinseki, bivši zapovjednik glavnog stožera Kopnene vojske, izazvao je nezadovoljstvo ministra obrane Donalda Rumsfelda i civilnih čelnika u Pentagonu kada je 2003. u Kongresu svjedočio da bi za kontrolu Iraka nakon invazije moglo trebati nekoliko stotina tisuća američkih vojnika.

Nekoliko mjeseci kasnije je prisiljen na povlačenje s dužnosti, jer je "jako zastranio", no njegove su se riječi pokazale proročkima. Početkom 2007. predsjednik George W. Bush objavio je promjenu strategije i slanje velikih američkih pojačanja u Irak, što se pokazalo uspješnim u zaustavljanju nasilja.

Iz utrke za ministra veterana ispali ranije vodeći kandidati - Tammy Duckworth, direktorica tajništva za veterane u državi Illinois i bivši senator iz Georgije Max Cleeland, izvijestio je Fox News.

Vijest o imenovanju Shinsekija pozdravljena je u veteranskoj zajednici, gdje mnogi u njemu vide hrabrog časnika koji je želio zaštiti postrojbe ne bojišnici, preporučujući najmanje 300.000 vojnika za invaziju i kasniju okupaciju Iraka.

Obama još treba imenovati čelne ljude za ministarstva poljoprivrede, energetike, zdravstva, urbanizma i stanovanja, rada, prometa i prosvjete.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika