21.12.2008. / 12:41

Autor: Katarina Zorić

Smrt generala koji se suprotstavio Gojku Šušku

Gordan Čačić, državni tajnik u Ministarstvu obrane, general-bojnik i veteran Domovinskog rata, preminuo je u subotu navečer u bolnici "San Martino" u mjestu Belunno u Italiji nakon teške nesreće koja se dogodila u petak na skijaškoj stazi kod Cortine d'Ampezzo

General bojnik Gordan Čačić, veteran Domovinskog rataGeneral bojnik Gordan Čačić, veteran Domovinskog rataDržavni tajnik u Ministarstvu obrane, general-bojnik Gordan Čačić, veteran Domovinskog rata, preminuo je u subotu navečer u bolnici "San Martino" u mjestu Belunno u Italiji nakon teške nesreće koja se dogodila u petak na skijaškoj stazi kod Cortine d'Ampezzo, objavilo je Ministarstvo obrane Republike Hrvatske.

Čačić je za vrijeme godišnjeg odmora na skijanju u Italiji dan ranije teško ozlijeđen kada je na njega naletio drugi skijaš.

Unatoč odmah pruženoj pomoći na stazi, hitnom helikopterskom prijevozu te žurnom tretmanu u bolnici "San Martino" i iznimnom zalaganju talijanskog liječničkog tima, Čačić je podlegao teškim ozljedama glave.

Uz njega su bili članovi njegove obitelji te predstavnici MORH-a.

Knjiga žalosti bit će otvorena u Ministarstvu obrane. Mjesto i vrijeme komemoracije i pokopa bit će objavljeno naknadno.

Dobrotvorni koncert Orkestra Oružanih snaga koji je bio predviđen u nedjelju, 21. prosinca 2008. u Koncertnoj Dvorani "Vatroslav Lisinski" u Zagrebu odgođen je za drugi termin koji će također biti objavljen naknadno.

Napuhane optužbe na račun Čačića

Gordan Čačić je u periodu od 2002-2008. bio na čelu Vojno sigurnosne agencije, odnosno Vojno sigurnosno obavještajne agencije koja se tako zove od 2006. Državnim tajnikom za obrambenu politiku u MORH-u postao je nakon smjene s dužnosti ravnatelja VSOA, zbog afere "vepar" odnosno navodnog "skrivanja" informacija o tome da je u lovu s vojno-diplomatskim zborom bio i haški optuženik Mladen Markač. Potom ga se počelo prozivati i za aferu "kamioni".

Kako piše portal militarium.eu, najveći njegov krimen je navodno onaj da je cijeli slučaj zataškao uz pomoć svojih pomoćnika Damira Stručića i Spomenka Eljuge. Međutim, postoji i jedan problem kad se optuživalo Gordana Čačića. Izvješće Glavne inspekcije upućeno je jedino ministru obrane Berislavu Rončeviću i nikom drugom, dakle, ne šefu VSA u to vrijeme Gordanu Čačiću. VSA uopće ne provodi istrage već to radi Vojna policija.

Glavni kandidat za mjesto šefa Glavnog stožera

Nije čudno zašto se Gordan Čačić našao na udaru dojučerašnjih kolega. Bio je jedan od glavnih kandidata za mjesto načelnika Glavnog stožera u skoroj budućnosti kada s dužnosti ode sadašnji predsjednik Stjepan Mesić, pa je njegovo imenovanje moglo uzdrmati postojeći kodeks funkcioniranja obavještajnog sustava unutar oružanih snaga, a to su prije svega nepotizam i poltronstvo.

Čačićev sukob sa zetom Gojka Šuška

U MORH-u je Gordan Čačić iskočio iz anonimnosti kad je imao petlju preuzeti Prvi gardijski zdrug nakon smjene generala Mile Ćuka. Generali Gordan Čačić i Milivoj PetkovićGenerali Gordan Čačić i Milivoj PetkovićU MORH-u tvrde da je zbog toga Čačiću prijetio Ante Filipović, zet pokojnog ministra Šuška, koji je smatrao da upravo on treba postati šef Gardijskog zdruga. Nakon što je čuo da ga Filipović čeka pred MORH-om, Čačić je odmah otišao do njega i pred svima s njim vrlo efikasno raščistio sve stvari. Poslije toga, Šuškov zet se nikada nije usudio prijetiti.

Presjekao ga protuzrakoplovni top

Gordan Čačić je teško stradao u Domovinskom ratu gdje je doslovno ostao bez probavnih organa, jer ga je "presjekao" protuzrakoplovni top. Većina gastrintestinalnog trakta zamjenjena je plastičnim nadomjescima. Unatoč teškom stradavanju bio je u fizički najspremniji general Hrvatske vojske na svim godišnjim kondicijskim testiranjima.

Červenkov zamjenik

Još za vrijeme Domovinskog rata postao je zamjenik generala Zvonimira Červenka zaduženog za domobranske postrojbe u sklopu Glavnog stožera, a potom je postao šef vojnog kabineta bivšeg načelnika Glavnog stožera Janka Bobetka. Nakon smjene generala Miljenka Filipovića 1999. je došao na mjesto zapovjednika 1. hrvatskog gardijskog zdruga i proveo kvalitetne pomake u radu postrojbe i kadrovskoj strukturi, odnosno, uspio je u potpunosti depolitizirati nekadašnju "pretorijansku gardu" što je u vojnom vrhu ocijenjeno vrlo pozitivno.

Uloga u nabavi špijunskih letjelica

Sredinom 2001. preuzeo je Upravu za obavještajne poslove Glavnog stožera G-2, zamijenivši dotadašnjeg načelnika brigadnoga generala Miroslava Jerzečića koji je otišao u mirovinu. Potom je postao šef VSA. Čačić je tijekom svog mandata kao ravnatelj VSA uspio nabaviti i četiri bespilotne letjelice tipa Skylark izraelskog proizvođača Elbit za potrebe 350. vojno obavještajne bojne Hrvatske vojske. To nije bio nimalo lagan zadatak, jer je Hrvatska prva zemlja izvan članstva NATO saveza koja je dobila dozvolu za njihovu nabavku. Zeleno svjetlo za nabavu dali su izraelski saveznici SAD s kojima je Čačić dugi niz godina uspješno surađivao na vojno obavještajnom području i na razmjeni informacija.

U potrazi za Koradeom

Kad je trebalo iskoristiti bespilotne letjelice tijekom noćnih sati u potrazi za višestrukim ubojicom umirovljenim generalom Ivanom Koradeom, Čačić je angažirao svoje timove da pomognu MUP-u u potrazi s bespilotnim letjelicama, ali je načelnik Glavnog stožera Josip Lucić odbio takvu mogućnost.

Vezane vijesti

General Čačić bit će uvršten u Dvoranu slavnih u Washingtonu

General Čačić bit će uvršten u Dvoranu slavnih u Washingtonu

Tragično preminuli general bojnik Gordan Čačić sutra će biti uvršten u Dvoranu slavnih međunarodnih polaznika američkog National Defense University u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika