27.04.2011. / 12:15

Autor: Hina , Nacional.hr

General Čačić bit će uvršten u Dvoranu slavnih u Washingtonu

General bojnik Gordan Čačić, veteran je Domovinskog rata, a preminuo je 20. prosinca 2008. od posljedica teške nesreće koja se dogodila na skijaškoj stazi kod Cortine d'Ampezzo u Italiji

Gordan Čačić (arhiva)Gordan Čačić (arhiva)Tragično preminuli general bojnik Gordan Čačić sutra će biti uvršten u Dvoranu slavnih međunarodnih polaznika američkog National Defense University u Washingtonu, najavljeno je danas iz Ministarstva obrane (MORH).

Tom prigodom državni tajnik MORH-a Pjer Šimunović, u sklopu posjeta Washingtonu, nazočit će ceremoniji posmrtnog uvrštenja general bojnika Gordana Čačića u Dvoranu slavnih međunarodnih polaznika na američkom National Defense University u Washingtonu koji je bio i polaznik Škole nacionalne sigurnosti na tom sveučilištu 2000./2001. godine.

U sklopu posjeta Washingtonu predviđeni su susreti državnog tajnika Šimunovića s pomoćnikom američkog ministra obrane za međunarodne sigurnosne poslove Alexanderom Wershbowom, te u State Departmentu s pomoćnikom državnog tajnika za političko-vojna pitanja Andrewom J. Shapirom, prvim zamjenikom pomoćnika državnog tajnika za jugoistočnu Europu Thomasom M. Countrymanom i s posebnim predstavnikom za Afganistan i Pakistan Marcom Grossmanom, priopćeno je iz MORH-a.

General bojnik Gordan Čačić, veteran je Domovinskog rata, a preminuo je 20. prosinca 2008. od posljedica teške nesreće koja se dogodila na skijaškoj stazi kod Cortine d'Ampezzo u Italiji.

Bio je jedan od utemeljitelja samostalne podsusedske satnije, jedne od prvih dragovoljačkih postrojbi osnovane 9. rujna 1990. godine, u kojoj je obnašao dužnost zamjenika zapovjednika. U svojoj bogatoj vojničkoj karijeri, obnašao je brojne zapovjedne dužnosti - od zapovjednika Prvog hrvatskog gardijskog zdruga, zapovjednika Obavještajne brigade, načelnika Uprave za obavještajne poslove GS OS RH, ravnatelja VSOA, do posljednje dužnosti državnog tajnika Ministarstva obrane.

Za osobni doprinos u obrani Republike Hrvatske i hrabrost tijekom Domovinskog rata Gordan Čačić odlikovan je Redom kneza Domagoja s ogrlicom, Redom Nikole Šubića Zrinskog, Redom hrvatskog križa, Redom hrvatskog trolista, Redom hrvatskog pletera, Spomenicom Domovinskog rata, Spomenicom domovinske zahvalnosti i medaljama Bljesak i Oluja.

Vezane vijesti

Damir Stručić najbliži imenovanju na Čačićevo mjesto

Damir Stručić najbliži imenovanju na Čačićevo mjesto

Nakon pogibije Gordana Čačića nesretnim slučajem na skijanju, ostalo je upražnjeno mjesto državnog tajnika za međunarodne odnose u Ministarstvu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika