21.12.2008. / 13:21

Autor: Marko Biočina

Arapi ponovno spašavaju vlasnika Ine

Iako nije službeno otkriveno o kome se radi, investitor koji je zainteresiran za 8 posto MOL-ovih dionica vrlo je vjerojatno omanska državna naftna kompanija Oman Oil Company, koja već posjeduje 7 posto vlasničkog udjela u MOL-u

Zsolt Hernadi, glavni direktor MOL-aZsolt Hernadi, glavni direktor MOL-aMađarska naftna kompanija MOL, najveći pojedinačni vlasnik Ine, ima ozbiljnih problema u poslovanju, a posljednji dokaz tome je bila je i prošlotjedna glasina koja se pojavila u Mađarskoj, a prema kojoj je strani investitor spreman otkupiti 8 posto MOL-ovih dionica.

Iako nije službeno otkriveno o kome se radi, investitor je vrlo vjerojatno omanska državna naftna kompanija Oman Oil Company, koja već posjeduje 7 posto vlasničkog udjela u MOL-u. Te dionice tvrtka je stekla početkom ove godine kad je kupnjom tog udjela pomogla mađarskoj kompaniji da se obrani od neprijateljskog preuzimanja austrijskog OMV-a. MOL je tada, kako bi spriječio preuzimanje, otkupljio veliku količinu svojih dionica na burzi, i to po iznimno visokim cijenama.

U međuvremenu, MOL je isplatio i značajnu količinu novaca za kupnju 22 posto Ine, a situacija na tržištu naftnih derivata se značajno promijenila. Cijena nafte je pala za više od 100 dolara, teška ekonomska recesija je pogodila Mađarsku, a MOL-ove dionice danas vrijede manje od trećine cijene koju je ta tvrtka za njih platila. Sve to uzrokovalo je i sniženje kreditnog rejtinga kompanije, koji je agenciji Standard & Poor's snizila na razinu 'junk'. Zbog toga se MOL u ovom trenutku više ne može zaduživati, te raspolaže s vrlo ograničenim sredstvima dostupnim po ranije ugovorenim kreditnim linijama.
Iako je predsjednik Uprave MOL-a Zsolt Hernady nedavno najavio kako će ta kompanija tijekom slijedeće godine svoje poslovanje financirati iz prihoda, uključujući i neke manje akvizicije u regiji, stručnjaci smatraju kako je taj model poslovanja nemoguć. Zbog toga, MOL je vjerojatno zatražio pomoć o omanske kompanije, koja će otkupiti dio njihovih trezorskih dionica, te postati strateški partner.

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika