22.12.2008. / 22:26

Autor: Hrvoje Šimičević

Brodograditelji u Splitu i Rijeci: Dolje Vlada, dolje Polančec!

Prosvjedi su održani u Splitu i riječkom 3. maju, a nezadovoljni radnici, okupljeni u velikim halama i navozima brodogradilišta, uz prigodne transparente poput “Mijenjamo EU za škver”, izvikivali su: dolje Vlada, dolje Plančec!

Rijeka je jedini grad u kojem su brodograditelji izašli na uliceRijeka je jedini grad u kojem su brodograditelji izašli na uliceU središtu Rijeke večeras je održan prosvjedni skup "Ne damo brodogradnju", na kojemu su radnici brodogradilišta i drugi sudionici iskazali nezadovoljstvo najavljenim modelom privatizacije brodogradilišta. Skup su organizirali HUS-ovi sindikati u brodogradilištima 3. maj, Kraljevica i Uljanik, a, prema procjenama novinara, pozivu se odazvalo više od 2000 ljudi. Prosvjednici su nosili natpise "Ne damo brodogradnju", "Sanaderu prodaj satove i torbice, a ne naše škverove", "Naše je oružje solidarnost", "Škverovi radnicima", itd.

Predsjednik HUS-a Ozren Matijašević je rekao kako proziva premijera Sanadera povezujući njegovu prošlotjednu izjavu, nakon slovenske blokade pregovora, da se ulaznica za EU neće dobivati prodajom hrvatskog teritorija , s mogućom prodajom zemljišta na kojima su brodogradilišta. "Ako se ostvare namjere EU-a i naših tzv. pregovarača da u obveznim uvjetima natječaja stoje klauzule koje su tobože ispregovarali, to znači prodaju najvrjednijih djelova hrvatskog Jadrana nekim novim bjelosvjetskim kriminalcima", ustvrdio je Matijašević. Kako je procijenio "oni će za šaku kuna doći u posjed vrijednih djelova Jadrana i tjerati radnike na ulice".

Istaknuo je da će prvi sljedeći prosvjed biti u Zagrebu, na Markovu trgu te rekao da "ako Vlada ne poštuje svoje zakone i ako dopusti da u brodogradilišta uđu nezakoniti zahtjevi EU, onda i radnici u obrani škverova imaju pravo kršiti hrvatske zakone" te da će "predvoditi radnike u obračunu sa snagama represije- ako ih budu zaustavljali." Od Vlade je zatražio da se reprogramiraju zajmovi brodogradilištima, da im se osigura likvidnost te da ostvari obećanja da će poduprijeti ugovaranje poslova za 3. maj, odnosno ugovore za gradnju četiri broda za domaće brodare.

Sudionicima skupa obratili su se i predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera Bruno Bulić, predsjednik Sindikata Brodogradilišta Kraljevica Nenad Miškulin, predsjednik Sindikata Brodograđevne industrije 3. maj Eduard Jalžebetić i povjerenik SIK-a u brodogradilištu Uljanik Rajko Kutlača. Pročitano je pismo potpore primorsko-goranskog župana Zlatka Komadine, koji je nazočio na skupu, kao i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel. Više stotina radnika Brodosplita danas je u krugu tvrtke prosvjedovalo izražavajući nezadovoljstvo uvjetima pod kojim se najavljuje privatizacija i restruktiriranje brodogradilišta.

Govornici su isticali kako se restrukturiranjem i privatizacijom brodogradilišta želi ugasiti domaća brodograđevna industrija. "Protiv onih koji žele ugasiti brodogradnju borit ćemo se do posljednje kapi krvi", rekao je predsjednik Nezavisnog sindikata Brodosplita Zvonko Šegvić. Prosvjednike u Brodosplitu podupro je i Hrvatski časnički zbor Grada Splita. Predsjednik tog zbora Jozo Radanović je kazao kako nema namjeru politizirati, niti rušiti hrvatsku vlasti zbog stanja u brodogradilištu, ali je zatražio spas splitskog brodogradilišta jer od njega živi 5.500 obitelji.

"Eto vam Europa, eto vam Judini škudi, mjesta u europskom parlamentu, ali zauzvrat ostavite nam brodogradilišta i kruh", rekao je Radanović. Prosvjednici su uzvikivali "Dole Vlada", "Dole Polančec", "Život damo a škver ne damo", a čuli su se pogrdni uzvici na račun političara. Bili su istaknuti tarnsparenti s natpisima: "nema više rupa na kaišu", "Gradimo brodove, igramo golf" , "Sanaderu, nudim 2 kune za škver". Prosvjednici su spriječili i čitanje pisma dopredsjednika Vlade Damira Polančeca. (Hina)

Vezane vijesti

Vlada: Uljanik kupuje brodogradilište 3. maj

Vlada: Uljanik kupuje brodogradilište 3. maj

Brodogradilište 3. maj iz Rijeke bit će privatizirano tako da će kroz dvije faze njegov vlasnik postati pulski Uljanik, najavio je na današnjoj… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika