26.12.2008. / 10:27

Autor: Petra Horvat

Predsjednik Gruzije Saakašvili telefonom nokautirao premijera

Vijest da je Saakašvili bez ikakvog objašnjenja napao Grigola Mgaloblishvilija prvu je objavio gruzijski tabloid Alia, zatim su je prenijeli svi ruski mediji

Mikhail SaakašviliMikhail SaakašviliMikhail Saakašvili, predsjednik Gruzije, najprije je udario gruzijskog premijera u lice, nakon čega ga je gađao telefonom. Vijest da je Saakašvili bez ikakvog objašnjenja napao Grigola Mgaloblishvilija prvu je objavio gruzijski tabloid Alia, zatim su je prenijeli svi ruski mediji.

Saakašvili je poznat po svojoj eksplozivnoj naravi i povremenom čudnom ponašanju. Njegova politička brzopletost gurnula je Gruziju u petodnevni rat s Rusijom oko separatističkih pokrajina Abhazije i Južne Osetije. Bivša sovjetska država Gruzija 7. kolovoza je poslala vojsku u Južnu Osetiju kako bi ugušila pobunu separatista koji su željeli ujedinjenje sa Sjevernom Osetijom u Rusiji. Pobunjene pokrajine su neovisnost proglasile 16 godina ranije, 1992., a Rusija ih je podržala.

Saakašvili je vojnom akcijom želio pobunjenu pokrajinu vratiti pod gruzijski teritorij, no nije računao na reakciju Rusije. Rusija je na napade odgovorila slanjem svojih tenkova u regiju, pod obrazloženjem da moraju zaštititi "svoje građane". Sukob je rezultirao tisućama žrtava, a prekid vatre je dogovoren posredstvom EU, za francuskog predsjedavanja. Dogovor je potpisan 15. kolovoza.

Dok su trajali oružani sukobi između Rusije i Gruzije, Saakašvili je snimljen kako žvače kravatu dok telefonira, a tu je snimku objavio BBC.

Mgaloblishvili je imenovan premijerom u listopadu u okviru kadrovskih promjena koje su uslijedile nakon rata s Rusijom, a nakon incidenta s predsjednikom pokušao je dati ostavku, koju je Saakašvili odbio prihvatiti. Do imenovanja na poziciju premijera Mgaloblishvili je obnašao dužnost gruzijskog veleposlanika u Turskoj.

Iako je Saakašvili rekao da je odluka o smjeni dotadašnjeg premijera Lada Gurgenidzea zajednička, Reuters je prenio informaciju da je smijenjen. Ista agencija nije navela razloge Gurgenidzeove smjene, no taj je prozapadni tehnokrat i bivši bankar oštro kritizirao Saakašvilija nakon petodnevnog rata s Rusijom u kolovozu. Gurgenidze je postao gruzijski premijer u studenom 2007. s glavnom zadaćom da privuče strana ulaganja i održi stopu gospodarskog rasta.

Saakašvili je na mjesto predsjednika kavkaske države Gruzije imenovan 2004. Bio je predvodnik demonstracija u gruzijskom parlamentu usred nesposobnosti Eduarda Ševarnadzea u borbi protiv korupcije u pravosuđu, koje su dovele do ostavke predsjednika. Saakašvili nakon toga pobjeđuje na predsjedničkim izborima na kojima i sam Ševarnadze glasa za njega.

Vezane vijesti

Clinton poziva Rusiju i Kinu da pridonesu rješenju u Siriji

Clinton poziva Rusiju i Kinu da pridonesu rješenju u Siriji

Američka državna tajnica Hillary Clinton pozvala je u utorak Rusiju i Kinu, saveznike Damaska, da "pridonesu rješavanju sukoba u Siriji. "Mislimo da… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika