28.12.2008. / 23:55

Autor: Plamenko Cvitić

Audio: kako je o sudbini Arene odlučila Marina Dropulić

Nacional.hr donosi ekskluzivnu audio snimku razgovora između predsjednika uprave Ingre Igora Oppenheima i direktora IGH Dinka Tvrtkovića, iz koje se vidi kako je IGH manipulirao s uporabnom dozvolom za Arenu Zagreb

Igor Oppenheim na krovu Arene Zagreb, za koji tvrdi da je apsolutno siguranIgor Oppenheim na krovu Arene Zagreb, za koji tvrdi da je apsolutno siguran”Tražimo neovisno vještačenje građevinskih radova na Areni Zagreb i da se u cijelom slučaju utvrdi odgovornost ministrice Marine Matulović-Dropulić”, rekao je prošlog vikenda za Nacional predsjednik uprave Ingre Igor Oppenheim. Kako je istaknuo, već tjednima traje žestoka kampanja u kojoj se blati Ingra, a sve je kulminiralo prije nekoliko dana kad su se pojavili napisi da bi se krov Arene Zagreb pod teretom snijega mogao srušiti na gledatelje.

Cijela zavrzlama, za koju u Ingri smatraju odgovornim Institut građevinarstva Hrvatske, počela je sredinom prosinca, kad Ingra za Arenu Zagreb nije dobila trajnu uporabnu dozvolu. Tek kad se u cijeli slučaj uključila i Vlada, Arena je dobila tek privremenu dozvolu koja vrijedi 90 dana.

Kako ističe Igor Oppenheim, Arena Zagreb potpuno je sigurna i trebala je dobiti trajnu dozvolu. Tako je, uostalom, početkom prosinca sugerirao i završni izvještaj nadzora čeličnog krova koji je sastavio Zavod za čelične konstrukcije Instituta građevinarstva Hrvatske. Naime, nije bilo sumnje da je konstrukcija krova Arene potpuno sigurna, jedino što je zamijećeno nekoliko manjih grešaka koje je po mišljenju nadzornog inženjera ”trebalo otkloniti tijekom 2009. godine”.

Poslušajte razgovor između Oppenheima i Tvrtkovića:

Razgovora između predsjednika uprave Ingre Igora Oppenheima i direktora IGH Dinka Tvrtkovića

Od 86 lamela koje pridržavaju krov Arene čeličnim sajlama, na njih šest zamijećeno je da nisu sasvim točno usidrene, što se može otkloniti tijekom redovita održavanja. Međutim, nekoliko dana kasnije sve se zakompliciralo jer je IGH najednom promijenio mišljenje i stao tvrditi da Arena može dobiti samo privremenu dozvolu. O tome Oppenheim kaže: ”IGH je tijekom gradnje obavljao nadzor krovne konstrukcije, pa su bili dužni zaustaviti radove da je bilo ikakvih grešaka koje bi dovele u pitanje sigurnost. Uostalom, da je Arena na bilo koji način nesigurna, ne bi smjela dobiti ni privremenu dozvolu.”

U Ingri su uvjereni da iza cijele kampanje protiv te tvrtke stoji IGH, čiji je interes naštetiti ugledu svog konkurenta, s kojim su se, Krov zagrebačke areneKrov zagrebačke arenemeđu ostalim, prije nekoliko mjeseci nadmetali za kupnju atraktivnog zemljišta Zagrepčanke. U najnovijem slučaju, smatraju u Ingri, još je sramotnije što se u sve to uključila i ministrica Marina Matulović-Dropulić, koja je - dioničarka IGH-a.

Iako je takvu optužbu teško dokazati, čelništvo Ingre u nekoliko je navrata dobivalo informacije da ministrica Dropulić zlorabi svoj položaj i de facto odlučuje o sudbini Arene Zagreb, te da je u očitom sukobu interesa kao suvlasnica IGH-a. Da je ona ključna osoba koja je donijela odluku da se Ingri ne izda trajna dozvola, pokazao je i jedan snimljeni razgovor. Naime, rezigniran zbog lažnih optužbi na račun sigurnosti Arene, predsjednik uprave Ingre, Igor Oppenheim, u srijedu, 24. prosinca, pred članovima uprave i nadzornog odbora ponudio je ostavku.

Neki od prisutnih tada su zatražili da još jednom nazove Dinka Tvrtkovića, direktora IGH-ova Zavoda za čelične konstrukcije, čije je završno izvješće ključno za dobivanje trajne uporabne dozvole. U razgovoru, koji je snimljen, Tvrtković je priznao da se upravo u tom trenutku nalazi pred zgradom Ministarstva graditeljstva, te da ”ide k Marini vidjeti što će se napraviti”. Drugim riječima, umjesto da neovisni nadzornik načini objektivno izvješće, IGH-ov direktor je po konačnu ocjenu o sigurnosti Arene Zagreb otišao k ministrici koja je - nimalo slučajno - dioničarka IGH-a, kojem je Ingra konkurent.

Rješenje cijelog slučaja u Ingri vide u neovisnom vještačenju koje bi trebalo donijeti potpuno objektivno izvješće, kojim bi se demantirale sve lažne tvrdnje koje štete ugledu tvrtke, a smatraju i da bi ministrica Dropulić trebala objasniti zašto je i kako upravo ona donijela odluku da Arena ne može dobiti trajnu uporabnu dozvolu

Vezane vijesti

Novi misteriozni ugovor od 30,7 milijuna eura za Ingru

Novi misteriozni ugovor od 30,7 milijuna eura za Ingru

Na istom tradicionalnom tržištu na kojem je Ingra sklopila lanjski visokovrijedan projekt, nisu željeli otkriti kojem, ugovorena je realizacija… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika