29.12.2008. / 07:50

Autor: Katarina Zorić

Trgovci će tražiti od Vlade da se vrati radna nedjelja

Trgovci nisu zadovoljni novim Zakonom jer smatraju smatraju da je važnije zadržati radna mjesta u nadolazećoj kriznoj godini

U 2009. godini neće biti šopinga nedjeljom osim tijekom ljetnih mjeseci i u prosincuU 2009. godini neće biti šopinga nedjeljom osim tijekom ljetnih mjeseci i u prosincuOd 1. siječnja na snagu stupa novi Zakon o trgovini koji propisuje zabranu rada nedjeljom. Trgovine će nedjeljom raditi samo u turističkoj sezoni i u prosincu. Nedjeljom i blagdanima moći će se kupovati samo na kioscima i benzinskim postajama. Radno vrijeme trgovina od lipnja do rujna te u prosincu bit će u vremenu od 7 do 14 sati.

Međutim, trgovci nisu zadovoljni novim Zakonom jer smatraju smatraju da je važnije zadržati radna mjesta u nadolazećoj kriznoj godini. Stoga će Ceh trgovine Hrvatske obrtničke komore danas od Vlade i Ministarstva zatražiti odgodu zabrane rada nedjeljom.

Oko rada trgovina nedjeljom dugo se raspravljalo. Crkva je smatrala da se rad nedjeljom treba dopusti samo u turističkim mjesecima, odnosno srpnju i kolovozu, a sindikati su naglasak stavljali na potplaćene radnike koji nemaju slobodnu nedjelju. Braneći novi Zakon potpredsjednik Vlade Damir Polančec istaknuo je svojedobno da će 270 tisuća zaposlenih u trgovini konačno imati svoju slobodnu nedjelju.

Vezane vijesti

Hercegovački trgovci profitirali povećanjem PDV-a u Hrvatskoj

Hercegovački trgovci profitirali povećanjem PDV-a u Hrvatskoj

Povećanje poreza na dodanu vrijednost (PDV) u Hrvatskoj s 23 na 25 posto, od 1. ožujka prouzročio je dodatan rast cijena u toj zemlji, zbog čega… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika