02.01.2009. / 08:40

Autor: Petra Horvat

Istraživanje Pulsa: Mrtva trka HDZ-a i SDP-a

Prema podacima iz prosinca, kada se Vlada suočila sa zahtjevima Bruxellesa za zatvaranjem dijela brodogradilištima te slovenskom blokadom 10 pregovaračkih poglavlja, ulazak u Uniju podržalo bi 46 posto građana

Ivo Sanader i Zoran MilanovićIvo Sanader i Zoran MilanovićPrema istraživanju agencije Puls koje je objavio portal Dnevnik.hr, građani Hrvatske na referendumu ne bi podržali ulazak Hrvatske u EU.

Prema podacima iz prosinca, kada se Vlada suočila sa zahtjevima Bruxellesa za zatvaranjem dijela brodogradilištima te slovenskom blokadom 10 pregovaračkih poglavlja, ulazak u Uniju podržalo bi 46 posto građana, dok bi 43 posto bilo protiv. Ulazak u EU podržavaju birači HDZ-a i SDP-a, iako njihovi čelnici snažno podupiru europsku ideju i aktivni su naeuropskoj političkoj sceni, dok su birači HSS-a i HNS-a euroskeptični. Gotovo 60 posto narodnjaka Vesne Pusić protivi se ulasku u EU.

Prema istom istraživanju, SDP na čelu sa Zoranom Milanovićem, te HDZ na čelu s Ivom Sanaderom vode mrtvu utrku. Za SDP je prosinac 2007. najbolji u posljednjih godinu dana, dok je HDZ-u taj isti mjesec najlošiji u toj godini. HNS i HSS istu godinu bilježe s blagim rastom, a da se sada održe izbori u Saboru bi sjedili još umirovljenici i pravaši.

Prema biračima, smjer kojim sada ide Hrvatska najlošiji je u proteklih pet godina, a to misli čak 73 posto Hrvata iako prava gospodarska kriza još nije u punom jeku. Većina HDZ-ovih birača također smatra da Hrvatska ide u krivom smjeru. Velika većina od čak 80 posto HSS-ovih birača smatra kako Hrvatska ide u lošem smjeru.

Rad kabineta premijera Sanadera ne odobrava gotovo 70 posto birača, a Sanader se može pouzdati jedino u HDZ-ovo biračko tijelo. HSS-ovi birači su se izjasnili da ne osjećaju kako su dio vlasti. Uz HDZ-ovce, da će Ivo Sanader još tri godine biti premijer vjeruju SDP-ovi i HNS-ovi birači.

Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika