08.01.2009. / 14:51

Autor: Robert Rudić

Završena peta etapa relija Dakar duga 506 kilometara

Svoje prve etapne pobjede u 31. izdanju relija Dakar ostvarili su: Južnoafrikanac Giniel De Villiers u konkurenciji automobila, Amerikanac Jonah Street u konkurenciji motocikala i Rus Fridaus Kabirov u konkurenciji kamiona

Giniel De Villiers pobjednik je pete etape relija u konkurenciji automobila, što mu je prva etapna pobjeda u  reliju i trenutno je drugi u ukupnom poretkuGiniel De Villiers pobjednik je pete etape relija u konkurenciji automobila, što mu je prva etapna pobjeda u reliju i trenutno je drugi u ukupnom poretkuJužnoafrikanac Giniel De Villiers, u Volkswagenu, pobjednik je pete etape relija Dakar u konkurenciji automobila koja se vozila od Neuquena do San Rafaëla, što mu je prva etapna pobjeda u reliju.

"Ovo je bez ikakve dvojbe bila najteža etapa. Puno se vozilo izvan putova i bilo je teško pronaći pravi smjer", rekao je De Villiers koji je dionicu, od 506 kilometara, odvozio za pet sati i 47 minuta. Drugi je na cilj stigao Nijemac Dieter Depping, također u Volkswagenu, sa 2.18 minute zaostatka, dok je treći završio Amerikanac Robby Gordon u Hummeru sa 4.12 minute zaostatka.

Do jučer vodeći Carlos Sainz danas je završio tek deveti sa 15 minuta zaostatka, nakon što mu se prevrnuo automobil. "Morao sam odvoziti više od 200 kilometara s pokvarenim servom, te je automobil bio nemoguć na dinama i tako smo se na jednoj i prevrnuli", rekao je Sainz. Pobjednik treće etape Nasser Al-Attiyah, također je imao problema, ali sa pregrijavanjem motora i zbog toga je završio tek četvrti, sa 5.23 minute zaostatka. Vodstvo u ukupnom poretku preuzeo je Al Attiyah, a slijede ga De Villiers i Sainz. Naša posada CroDakar Team opet je upala u probleme, te su drugu polovicu etape odvezli čak šest i pol sati iza De Villiersa.

U konkurenciji motociklista pobijedio je Amerikanac Jonah Street, na KTM-u, kojemu je ovo također prva etapna pobjeda u relijuU konkurenciji motociklista pobijedio je Amerikanac Jonah Street, na KTM-u, kojemu je ovo također prva etapna pobjeda u relijuU konkurenciji motociklista pobijedio je Amerikanac Jonah Street, na KTM-u, i ovo mu je također prva etapna pobjeda na reliju. Drugi je završio Čileanac Francisco Lopez, također na KTM-u, sa 7.34 minute zaostatka i Francuz David Frétigné, na Yamhi, sa 11.12 minuta zaostatka. U ukupnom poretku i dalje vodi Španjolac Marc Coma, koji je petu etapu završio na devetome mjestu zbog toga što mu je puknula guma na njegovu KTM-u, a slijede ga Street i Frétigné.

U konkurenciji kamiona pobijedio je Rus Fridaus Kabirov, kojemu je ovo također prva etapna pobjeda, u 31. izdanju relija dakar, ali 26 pobjeda ukupno u ovome reliju. Pobijedio je sa prednošću od 12.19 minuta ispred svog zemljaka Vladimira Čagina i 12.28 minuta ispred Nizozemca Gerarda de Rooya. U ukupnom poretku de Rooy je vodeći sa 13 sekundi prednosti ispred Kabirova, dok Čagin zaostaje 10 minuta.

U konkurenciji quadova petu etapu pobijedio je Španjolac Joan Manuel Gonzalez i u ukupnom poretku uvjerljivo je najbolji. Drugi je završio Čeh Josef Mehaček sa 24 minute zaostatka, te je u ukupnom poretku također drugi, a treći je bio Talijan Marcos Patronelli. Francuz Declerc završio je četvrti, dok je u ukupnom poretku treći. Francuz Yvan Muller, koji se natječe na SMG quadu, morao se povući s relija, nakon što se sudario s kamionom portugalskog vozača Elisabete Jacintoa. Na sreću, nitko nije ozljeđen. Smatra se da će dakarski reli uživo pratiti oko 500 tisuća ljudiSmatra se da će dakarski reli uživo pratiti oko 500 tisuća ljudiDanas je na rasporedu šesta etapa, San Rafaël > Mendoza, duga 395 kilometara.

Vezane vijesti

Reli Dakar: Rekordni deseti trijumf za Peterhansela

Reli Dakar: Rekordni deseti trijumf za Peterhansela

Francuz Stephane Peterhansel (Mini) pobjednik je 33. izdanja Relija Dakar u konkurenciji automobilista. Peterhanselu je to ukupno deseti trijumf na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika