Objavljeno u Nacionalu br. 687, 2009-01-13

Autor: Berislav Jelinić

Pravda za ubijenog novinara

DORH-ova rehabilitacija Ive Pukanića

Nakon višemjesečne istrage policija je utvrdila da monstruozne optužbe Mirjane Pukanić na račun njezina supruga nemaju nikakva temelja u stvarnosti

IZMIŠLJOTINE I LAŽI Mirjana Pukanić (lijevo)
izmislila je monstruozne optužbe na račun Ive Pukanića; na snimci s odvjetnicom
Višnjom Drenški-Lasan i policijskom pratnjomIZMIŠLJOTINE I LAŽI Mirjana Pukanić (lijevo) izmislila je monstruozne optužbe na račun Ive Pukanića; na snimci s odvjetnicom Višnjom Drenški-Lasan i policijskom pratnjomDržavno odvjetništvo Republike Hrvatske odbacilo je 19. prosinca 2008. kaznenu prijavu koju je protiv Ive Pukanića 15. travnja 2008. podnijela njegova supruga Mirjana Jusup Pukanić, tvrdeći da ju je on zlostavljao, tjerao na konzumaciju droge koju su zajedno uživali, podvodio drugim muškarcima, ponižavao i branio joj da se zaposli. To rješenje potpuno rehabilitira Ivu Pukanića od svih neutemeljenih napada koje je inicirala njegova bolesna supruga, a koje je orkestrirala i medijski usmjeravala Sanja Sarnavka, čelnica udruge Babe.

Zahvaljujući Mirjani Pukanić i Sanji Sarnavki, pokojni Ivo Pukanić cijelu je prošlu godinu, sve do trenutka pogibije, bio na udaru neodgovornih medija koji su upravo na temelju tih lažnih optužbi tvrdili da je Pukanić zlostavljač, silovatelj, narkodiler, perverznjak, narkoman, ili sijač straha. Količina žuči prolivena nad Pukanićem u "slučaju Mirjana Pukanić" bila je upravo nevjerojatna. U nekoliko stotina tekstova protiv Ive Pukanića mogla se iščitati ogromna količina mržnje, ljutnje, zlobe i zavisti, koja je kulminirala kad su novinari u travnju 2008., zaslijepljeni lažnim tvrdnjama o Pukanićevu obiteljskom nasilništvu, počeli tvrditi da je on čak izmislio atentat na sebe kako bi se obranio od optužbi svoje supruge Mirjane. Naknadno se pokazalo da je taj medijski linč uvelike olakšao posao Pukanićevim ubojicama - umoran i deprimiran količinom laži napisanih protiv njega, Pukanić je zanemario upozorenja da mu iz Srbije prijeti opasnost za život, te na njih nije reagirao plašeći se da će ga ti isti mediji opet ismijati. Nepuna dva mjeseca nakon njegove tragične pogibije Državno odvjetništvo definitivno je potvrdilo da je medijski masakr koji je poslužio kao uvod u Pukanićevo ubojstvo bio temeljen na lažima i izmišljotinama, a te su laži i izmišljotine radi vlastite promocije i koristi medijima smišljeno plasirale Mirjana Jusup Pukanić i Sanja Sarnavka.
Ovakav epilog "slučaja Mirjana Pukanić" otkriva da je Mirjana Jusup Pukanić bez ikakva razloga više mjeseci provela u sigurnoj kući pod okriljem Sanje Sarnavke i udruge Babe. Ondje su na nju nenamjenski potrošeni novci donatora te udruge, koji su trebali biti potrošeni na ženske osobe koje su doista bile žrtve nasilja. Posebno je zanimljivo, ujedno i tragikomično, to što je Mirjana Pukanić od 19. prosinca 2008. četiri puta izbjegavala uručenje tog rješenja, iako i danas ima policijsku zaštitu. U Državnom odvjetništvu s pravom se pitaju kako je moguće da se Mirjanu Pukanić ne može locirati i uručiti joj to rješenje, iako je pod policijskom zaštitom, koja bi u svakom trenutku morala znati gdje se ona nalazi.


Epilog "slučaja Mirjana Pukanić" prvenstveno otvara pitanje ima li Sanja Sarnavka, samozvana aktivistica za zaštitu ženskih prava, ikakav legitimitet za bilo kakav budući društveni angažman, o čemu bi trebale sada otvoreno progovoriti i same ženske udruge. Da imaju imalo savjesti, slično bi si pitanje trebali postaviti čelnici HHO-a Ivo Banac i Ivan Zvonimir Čičak, koji su također manipulirali u tom slučaju, ali i brojni novinari, predvođeni Natašom Škaričić, Mladenom Plešeom, Zoranom Šprajcom, Matijom Babićem, Ivankom Tomom, Dušanom Miljušem, Sanjom Mikleušević, Mirjanom Hrgom, Jasnom Babić, Zdenkom Dukom, ali i drugima, koji su objavljivali i prenosili laži u svrhu napada na Ivu Pukanića.
Iako je Ivo Pukanić 23. listopada 2008. poginuo u brutalnom atentatu, Državno odvjetništvo dalo si je truda pomno istražiti tvrdnje Mirjane Jusup Pukanić o navodnom zlostavljanju. Bajić je naredio naročito detaljnu istragu optužbi Pukanićeve supruge, kako se ne bi tvrdilo da on koristi svoju funkciju da pomogne svom znancu Pukaniću. Mirjana Jusup Pukanić podnijela je kaznenu prijavu protiv svog supruga u prostorijama Odsjeka maloljetničke delinkvencije PU primorsko-goranske. U kaznenoj prijavi navela je da ju je Ivo Pukanić od početka braka podcjenjivao, omalovažavao, vrijeđao i nazivao pogrdnim riječima, govoreći joj da je "glupa krava, kravetina, drolja, da je niškoristi te da bi je se i rođena majka odrekla", te da ju je posljednjih 12 godina braka uvjeravao da je luda i teška duševna bolesnica. Napisala je i da joj Pukanić nije dopuštao da se zaposli, da nije imala ni vlastiti auto kojim bi se koristila, da joj je govorio da je alkoholičarka, lijena, da se ne brine za njihovo zajedničko dijete... U kaznenoj prijavi napisala je i da joj je prije tri godine suprug počeo nuditi kokain na konzumaciju te je ona na to pristala, a nakon toga je uslijedilo razdoblje u kojem su se zajednički drogirali, s tim da je on nabavljao kokain i držao ga u sefu njihove spavaće sobe, a potom i u garaži. Mirjana Pukanić napisala je u kaznenoj prijavi i neke vulgarnosti, te na koncu da joj je suprug na portalu Iskrica otvorio profil pod nadimkom "Niki 1,2,3", gdje je ona pod njegovom prisilom morala voditi razgovore seksualnog sadržaja, te objavljivati svoje obnažene fotografije, koje je čuvala u svom mobitelu i pokazala u policiji. Djelatnici Odjela općeg kriminaliteta proveli su potom kriminalističku obradu i razgovarali s Mirjanom Jusup Pukanić, Ivom Pukanićem, njihovom malodobnom kćeri Sarom Pukanić, domaćicom Vlastom Berger, Pukanićevim roditeljima Mijom i Dragom Pukanić, te sestrom Ankom Pukanić, ali i s prijateljicom Mirjane Jusup Pukanić Darinkom Tupek, njezinim prijateljima Romanom Brindlom, Anitom Putrić, Lidijom Grbić, te zajedničkim prijateljima Almom Draganić Brkić i Željkom Bagićem.

SANJA SARNAVKA orkestrirala je
medijsku kampanju zasnovanu
na neutemeljenim optužbama
Mirjane Pukanić na račun suprugaSANJA SARNAVKA orkestrirala je medijsku kampanju zasnovanu na neutemeljenim optužbama Mirjane Pukanić na račun suprugaDržavno odvjetništvo ovako je opisalo kako su tekli razgovori s prijateljima Mirjane Jusup Pukanić: "Njezina najbliža prijateljica Darinka Tupek ispitana je u više navrata i iz njezinih izjava proizlazi da o zlostavljanju Mirjane Jusup Pukanić od strane njezinog supruga zapravo zna samo iz njezinih priča, ali da faktično na Mirjani Jusup Pukanić nije zamijetila tragove zlostavljanja niti je osobno bila prisutna fizičkom i verbalnom napadu osumnjičenika na imenovanu, dok je potvrdila svoja saznanja o tome da je Mirjana Jusup Pukanić ovisnica o kokainu. Ni ostali prijatelji Mirjane Jusup Pukanić Roman Brindl, Anita Putrić i Lidija Grbić nisu imali neposrednog uvida u njihov međusobni odnos niti su zamijetili na njoj tragove fizičkog zlostavljanja, premda Anita Putrić nije isključila mogućnost da ju je suprug doista maltretirao, no svoje sumnje zapravo nije potkrijepila nikakvim konkretnim navodima."
Budući da je i od njene najbolje prijateljice Darinke Tupek dobili potvrdu da je Mirjana Pukanić ovisnica o kokainu, policija je posebno provjeravala navode iz kaznene prijave vezane uz konzumiranje i nabavljanje kokaina. O tome u rješenju Državnog odvjetništva piše sljedeće: "...od osumnjičenika Ive Pukanića i Mirjane Jusup Pukanić u okviru kriminalističke obrade izuzeti su uzorci kose te je provedeno vještačenje kako bi se utvrdilo jesu li ili ne konzumenti opojnih droga. Provedenim vještačenjem je proizašlo da Ivo Pukanić nije konzument opojnih droga, jer u uzorku njegove kose nisu pronađene droge ili njihovi metaboliti, dok je za Mirjanu Jusup Pukanić nesporno utvrđeno da je bila konzument opojne droge kokain, i to najmanje 10 mjeseci do trenutka kada se provodilo vještačenje u travnju 2008." Policija je razgovarala s domaćicom obitelji Pukanić, Vlastom Berger, i malodobnom kćeri Pukanićevih, Sarom Pukanić. U rješenju Državnog odvjetništva stoji da su, upravo suprotno navodima iz kaznene prijave, obje "decidirano porekle da bi osumnjičenik Ivo Pukanić bilo kada na bilo koji način svoju suprugu zlostavljao ili ponižavao, vrijeđao i omalovažavako kako je ona to opisala", a sama Vlasta Berger je u više navrata istaknula da Mirjana Pukanić često preuveličava stvari i ne govori istinu pa da u većinu njezinih navoda ona osobno nikad nije povjerovala.
Ni roditelji Ive Pukanića te njegova sestra nisu potvrdili navode o zlostavljanju, nego su isticali psihičke probleme prijaviteljice, njezinu konzumaciju alkohola, te neprimjereno ponašanje kao uzroke problema u njezinu braku s Pukanićem.

Policija je tijekom obrade razgovarala i sa stanarima zgrade na adresi Ilica 107, gdje se nalazio stan Pukanićevih. Pričali su s Jadrankom Mustajbegović, Srećkom Bobanovićem-Čolićem, Slavicom Bobanović-Čolić, Zoranom Brajovićem, Vesnom Babajom, Milanom Bolekom i Nadom Sarać. Svi su porekli da su ikad zamijetili bilo kakve elemente zlostavljanja što bi ga Pukanić počinio nad svojom suprugom, nego su istaknuli da su oni pristojna obitelj, a njihova kći izrazito dobro odgojeno i pristojno dijete. Kako je Mirjana Pukanić u dogovoru sa Sanjom Sarnavkom u više navrata u svom stanu izvodila predstavu za javnost i zvala policiju da je zaštiti od navodnog suprugova zlostavljanja, u stan su nekoliko puta dolazili policajci. Tijekom rada na slučaju policajci su razgovarali i sa svojim kolegama koji su intervenirali u stanu Pukanićevih. Svi su također porekli bilo kakvo nasilje u obitelji, a na Mirjani Pukanić nisu primijetili tragove verbalnog ili fizičkog zlostavljanja. Tijekom rada na slučaju policija je pribavila i izvješća Centra za socijalnu skrb, a u rješenju Državnog odvjetništva stoji da iz njih "također ne proizlazi da bi u obitelji Pukanić bilo naznaka obiteljskog nasilja ili zlostavljanja premda je bilo razvidno da Mirjana Jusup Pukanić ima određenih psihičkih problema".

Policija je analizirala i komunikaciju koju je Mirjana Jusup Pukanić vodila preko Iskrice, te je razgovarala sa S.Č., G.M. i D.D., koji su "potvrdili da su ostvarili kontakt sa ženskom osobom putem tog profila 'Niki 1,2,3', da su se s njom NERIJEŠEN PRVI ATENTAT Na Ivu Pukanića pucano je u travnju 2008.: ni danas se ne zna jesu li iza napada bili atentatori iz listopada ili narkoskupina bliska Mirjani PukanićNERIJEŠEN PRVI ATENTAT Na Ivu Pukanića pucano je u travnju 2008.: ni danas se ne zna jesu li iza napada bili atentatori iz listopada ili narkoskupina bliska Mirjani Pukanićdopisivali i telefonski čuli, a S.Č. i D.D. s njom su razmjenjivali i fotografije, a vodili su i razgovore seksualne naravi, no međutim niti jedan od njih nije stekao dojam da se radi o osobi koja to čini zato što ju netko na to prisiljava, već je izgledalo da ona u takvim razgovorima uživa". Te su osobe izjavile policiji da im se Mirjana Pukanić nikada nije žalila da bi je netko na sve to prisiljavao, niti su imali dojam da se u trenutku dok su s njom pričali ona nalazi s nekim u društvu. Nakon svega navedenog, čak i bez izjava članova Pukanićeve obitelji, koji su svi odreda o Pukaniću govorili u najboljem svjetlu, nije bilo osnova za tvrdnje njegove bolesne supruge. Primjerice, u rješenju Državnog odvjetništva stoji da je njihova malodobna kći Sara Pukanić u razgovoru s policijom isticala "svoj sjajan odnos s ocem, govoreći o njemu kao o brižnom roditelju s kojim se izvrsno slaže, za razliku od majke koja je imala ispade čudnih raspoloženja, provodila dane u krevetu, konzumirala razne tablete i ponašala se neprimjereno". Zbog svega navedenoga Državno odvjetništvo odbacilo je kaznenu prijavu Mirjane Jusup Pukanić i potpuno otklonilo bilo kakvu sumnju s pokojnog Ive Pukanića.

Dijelom je to obrazloženo i ovako: "Navode Mirjane Jusup Pukanić djelomično su potvrdili u svojim izjavama samo njezini prijatelji, koji međutim o konkretnim događajima i ponašanju osumnjičenika nisu imali neposrednih saznanja, nego su jednostavno govorili o onome što im je ona ranije pričala, ali to nisu mogli potkrijepiti konkretnim i vlastitim opažanjem, iako su se neki od njih izjasnili da u njezine navode vjeruju. S druge strane, ispitani članovi obitelji Pukanić, te domaćica Vlasta Berger i Sara Pukanić, koji su nesporno imali daleko neposredniji uvid u obiteljski život osumnjičenika i njegove supruge, njegovo ponašanje prema njoj i njezino prema njemu, porekli su da bi isti ikada prema njoj bio nasilan, da bi ju ponižavao i vrijeđao, odnosno maltretirao, kako je ona to opisivala."
Pukanić je za života nestrpljivo isčekivao kraj kriminalističke obrade u ovom predmetu, jer je znao da je nepravedno napadnut, te da mu se nanosi velika nepravda. Zbog njegove tragične pogibije, nažalost, nije uspio dočekati ovakav rasplet te iskonstruirane afere, niti svoju javnu rehabilitaciju.

Odlučuje konzilij psihijatara

Državno odvjetništvo privodi kraju i rad na slučaju u kojem se ispituje je li bilo nezakonitosti u prisilnom hospitaliziranju Mirjane Pukanić. I tom se slučaju pristupa krajnje ozbiljno, a čini se da ni tu neće biti nikakva pravosudnog epiloga. Dosad je prikupljena opsežna dokumentacija, a vođeni su i brojni razgovori koji idu u prilog takvom zaključku. Državnom odvjetništvu najvažniji će biti rezultati stručnog psihijatrijskog vještačenja koji će pokazati je li u trenutku hospitalizacije Mirjana Pukanić trebala biti hospitalizirana. Osim toga, prema pisanju Večernjeg lista od nedjelje, već je prije Ivo Pukanić posve maknut s liste osumnjičenika, i to ne zato što je poginuo, nego zato što ni na koji način nije sudjelovao u bilo kakvim radnjama koje bi se mogle povezati s kasnijom hospitalizacijom njegove supruge.

Vezane vijesti

Seksizam u pivskoj industriji

Seksizam u pivskoj industriji

Na televiziji se između ostalih reklama za pivo pojavljuju i one Osječke pivovare, a udruga B.a.b.e. pozvala je potrošače na bojkot proizvoda zbog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika