02.05.2012. / 14:02

Autor: Nacional.hr

Kritika Vladine politike

'Hawkinga bi u Hrvatskoj zatvorili u neku šupu'

"Svačije je pravo da se bori svim sredstvima, ali novaca nema. Ova je država doslovce pokradena do kosti", rekla je na kraju ministrica Opačić

Milanka OpačićMilanka OpačićUdruge civlinog društva koje se bave programima socijalne skrbi posebno ranjivim skupinama građan ove su godine dobile znatno manje proračunskog novca no što je to bilo dogovoreno, upozorila je na današnoj konferenciji za novinare Sanja Sarnavka iz udruge B.a.B.e.

Obrušila se na aktualnu vladu i ministricu socijalne politike i mladih Milanku Opačić te najavila kako će o ponašanju hrvatske vlade prema udrugama obavijestiti Delegaciju Europske unije u Hrvatskoj te veleposlanstva svih zemalja koje trebaju ratificirati pristupni ugovor.

Prema podacima koje se Sanja Sarnavka iznijela na konferenciji, udruge su ove godine dobile 60 posto manje sredstava no što je to ugovorom koji su potpisale sa Ministarstvom zdravstva i socijalne skrbi 2010. bilo predviđeno.

"Nepodnošljiva je lakoća kojom Kukuriku vlast dekonstruira socijalnu državu pa je tako nakon svega i 'kao Damoklovim mačem po sistemu odokativne metode odrezala 60 posto sredstava' nevladinim udrugama koje se bore protiv siromaštva i socijalne isključenosti", rekla je Sanja Sarnavka te dodala kako je to učinjeno bez ikakvih konzultacija ili analiza.

Dodala je kako se u ovom slučaju ne radi o plaćama zaposlenih u udrugama, već što će nedostajati sredstava za korisnike programa tih udruga.

"Plaće možete smanjiti, ali ljude u tim zajednicama treba hraniti, treba plaćati režije. Kakva je to politika? Pa kako bi Stephen Hawking prošao u Hrvatskoj? Vjerojatno bi ga držali u nekoj šupi", sarkastično je dodala rekavši kako su nakon 18 godina rada 'ponovno na početku' jer će brojne udruge morati uskratiti pomoć građanima sad, kad im najviše treba.

Na optužbe Sanje Sarnavke odgovorila je i prozvana ministrica Opačić.

Ona ističe kako se ne radi o jednostranom rezanju sredstava, već su predstavnici udruga potpisali izjave kojima prihvaćaju da im se smanje iznosi.

"Ugovori su potpisani s prošlom vlasti. Novca nema i većina je toga svjesna. Nije to nikakav moj hir", rekla je u tportalu ministrica Opačić dodavši kako će učiniti sve što može kako bi se zaštitili programi koji su namijenjeni djeci s posebnim potrebama.

"Svačije je pravo da se bori svim sredstvima, ali novaca nema. Ova je država doslovce pokradena do kosti", rekla je na kraju ministrica Opačić.

Vezane vijesti

Seksizam u pivskoj industriji

Seksizam u pivskoj industriji

Na televiziji se između ostalih reklama za pivo pojavljuju i one Osječke pivovare, a udruga B.a.b.e. pozvala je potrošače na bojkot proizvoda zbog… Više

Komentari

registracija
17/6/10

jjkeizerin, 02.05.12. 14:15

A kada ce se ukradeno vratiti?


registracija
5/5/10

katlin, 02.05.12. 15:49

Par desetak tisuća udruga za malu Hrvatsku je previše. I svi bi novac. Prema podacima iz sredine prošle godine u udrugama radi preko 18 000 zaposlenih-svaka 76 zaposlena osoba radi u udruzi. Jasno da su poludjeli kad su im sredstva drastično smanjena pa će to pridonijeti ostajanju kvalitetnih udruga. Za sredstva se, ako imaju programe, mogu obratiti EU fondovima. Očitio je da programe nemaju pa je smiješno da će se žaliti EU. A i da imaju programe, EU strogo kontrolira trošenje sredstava što se u Hrvatskoj ne radi. Bravo za Opačićku..


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 02.05.12. 17:15

milanka, milanka, u hrvatskoj je citava znanosti skolstvo zatovreno u supi. vladaju politika, odvjetnici, javni biljeznici, banke i jos kojekakvi bezvezni lobiji.


registracija
14/11/07

laufer, 02.05.12. 17:19

Još jedan dokaz kako su svi formalno za otklon od HDZ-ove politike "dijeljenja" šakom i kapom (temeljene na zaduživanju) - ali ne "u mojoj kući".

U normalnom svijetu udruge se financiraju na temelju konkretnih projekata i za te projekte dobijaju određena sredstva - čiji utrošak se prati od strane onoga tko daje novac.

Jasno da to ne odgovara većini udruga koje su sama sebi svrha - uhljebljenje zaposlenih.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika