21.01.2009. / 10:32

Autor: Katarina Zorić

Fiat i Chrysler udružuju snage

Talijanski proizvođač automobila Fiat i njegov američki konkurent Chrysler odlučili su udružiti snage na svjetskoj razini.

Prema uvjetima dogovora, Fiat će dobiti 35-postotni udi u Chrysleru, dok će Amerikanci dobiti pristup Fiatovoj tehnologiji štedljivih vozila. Dogovor bi trebao rezultirati smanjenjem troškova u Chrystleru.

Predstavnici automobilskog sindikata u SAD-u dočekali dogovor sa oduševljenjem jer bi on mogao značiti očuvanje radnih mjesta u autoindustriji.

"Udruživanje daje Chrysleru nove mogućnosti na američkom i svjetskom tržištu", poručuju iz sindikata.

Prema ugovoru Chrysler će dobiti pristup Fiatovoj tehnologiji okolišu prihvatljivijih vozila i komponenti, smanjenje troškova, pristup Fiatovoj distributivnoj mreži izvan SAD-a, dok će Fiat istovremeno dobiti pristup Chryslerovoj distributivnoj mreži i 35-postoni udio u Chrysleru. Zanimljivo je da ugovor ne obvezuje Fiat na buduće financiranje Chryslera.

Zbog financijske krize proizvođači automobila diljem svijeta zabilježili su smanjenje prodaje.

Chrysler je od američke vlade dobio pozajmicu tešku 4 milijarde dolara, dok je Fiat bio u potrazi za partnerom jer je jednostavno premali da bi se sam suočavao sa krizom.

Izvršni direktor Fiata, Sergio Marchionne dogovor o partnerstvu ocijenio je ključnim, zbog svih promjena koje se događaju u automobilskoj industriji.

Iako je dogovor postignut, još uvijek se čeka "blagoslov" američkih i talijanskih nadzornih tijela.

Nakon što je objavljeno postizanje dogovora, Fiatove dionice porasle su za 3,5 posto na Milanskoj burzi.

Treba istaknuti kako je ranije njemački proizvođač automobila Daimler objavio da je zainteresiran za prodaju 20-postotnog udjela u Chrysleru.

Vezane vijesti

Oldtajmeri kao investicija

Oldtajmeri kao investicija

Volker Müller klečeći provjerava u kojem je stanju lak, provjerava od čega je spremnik za rezervni kotač. "Plastika umjesto aluminija. No iza je ako… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika