13.02.2009. / 15:27

Autor: Sandra Županić

Nacional.hr na vrhu zagrebačke katedrale

Da pogled s Katedrale na Zagreb i Sljeme oduzima dah uvjerili smo se popevši se na oko 60-ak metara da bi provjerili kako napreduju radovi na obnovi sjevernog tornja

Obnova južnog tornja zagrebačke katedrale Marijina Uznesenja trebala bi početi početkom 2010.Obnova južnog tornja zagrebačke katedrale Marijina Uznesenja trebala bi početi početkom 2010.Obnova sjevernog tornja zagrebačke katedrale Marijina Uznesenja trebala bi biti dovršena početkom 2010. Kako bi Katedrala zasjala u punom sjaju nakon toga počet će obnova južnog tornja te bočnih zidova.

Zagrebačka katedrala ima golem turistički potencijal o čemu razmišljaju i crkveni čelnici. Naime, postoji mogućnost da se nakon potpune obnove ponovo za građane otvori vidikovac i suvenirnica u tornju. Postoji pristup do tri galerije koje se nalaze na 40 m, 55 m i 68 m. Također, u južnom tornju nalazi se staro dizalo koje bi se moglo modernizirati te služiti prijevoz na galerije. Da pogled s Katedrale na Zagreb i Sljeme oduzima dah uvjerili smo se popevši se na oko 60-ak metara da bi provjerili kako napreduju radovi na obnovi sjevernog tornja.

Mnogo je zanimljivosti o obnovi Katedrale. Svi ukrasni elementi se izrađuju u domaćim radionicama. Neki ukrasi su rađeni prema postojećim figurama, a tamo gdje su oni uništeni zubom vremena dopušteno je umjetnicima da naprave nove figure u istom stilu. U klesarskim radionicama trenutno se za sjeverni toranj izrađuju kameni baldahini koji će ovdje biti samo sastavljani.

Katedrala je napravljena od vapnenačkog kamena bizeka koji se crpio iz jednog od podsljemenskih kamenoloma. Danas su ti kamenolomi zatvoreni pa se kamen dovozi iz talijanskog mjesta Tivolija. Za obnovu se koristi kamen travertin koji je izgledom sličan bizeku, ali je kvalitetniji.

Dizalom su na Katedralu podizani blokovi teški i do 1500 kg, a najteži element je kip Majke Božje težak 5000 kg, koji je postavljen pored glavnog ulaza u Katedralu. Do sada je obnovu potrošeno 700 m3 kamena. O tome koliko košta obnova koja traje od 1990. postoje samo nagađanja, ali samo izmjena metra kubnog kamena stoji 10 tisuća eura.

U našoj fotogaleriji pogledajte kako izgleda Zagreb s katedrale te kako teče obnova sjevernog tornja.

Foto: Ivan Banić

Vezane vijesti

Zagrebačka filharmonija u povodu Svih Svetih

Zagrebačka filharmonija u povodu Svih Svetih

U povodu blagdana Svih Svetih Zagrebačka filharmonija prisjeća se svojih preminulih članova i suradnika. U ponedjeljak 24.10. izaslanstvo Zagrebačke… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika