18.02.2009. / 14:33

Autor: Nacionalova redakcija

Admiral Markets: Sve dublja recesija u EU potopila euro

Euro je, za razliku od jena i dolara, oslabio u odnosu na ostale valute, također zbog loših rezultata kompanija u eurozoni i zbog pada dioničkog tržišta. Ekonomske objave pokazuju sve dublju recesiju EU gospodarstva, unatoč nastojanjima vlada i ECB-a za oživljavanjem ekonomije

Tvrtka Admiral Markets objavila je tjednu analizu Forex tržišta, koje je obilježio pad eura i jačanje dolara u odnosu na ostale valute. U nastavku donosimo analizu za svaku valutu posebno.

Američki dolar

USD je u proteklom tjednu ojačao u odnosu na većinu ostalih valuta, najviše zbog snažnog pada dioničkih tržišta, razočaravajućih zarada kompanija i skepse zbog 787 milijardi USD teškog plana spašavanja gospodarstva. Privlačnost USD-a kao sigurne luke zadržala se i u proteklom tjednu nakon objava sve lošijih ekonomskih vijesti i nastavka pada dioničkog tržišta. Globalno je gospodarstvo i dalje u snažnoj kontrakciji, unatoč nastojanjima vlada vodećih zemalja da s izdašnim planovima sanacije poboljšaju ekonomsku sliku. Podaci o maloprodaji u SAD-u neočekivano su zabilježili skok od 1 posto u siječnju, što je zaustavilo šestomjesečni pad ovog podatka unatoč rekordnom porastu nezaposlenosti.

Povjerenje potrošača približilo se svojoj najnižoj razini od 1980., u korelaciji s povećanjem nezaposlenosti. FED najavljuje kako će za buduće sastanke FOMC-a produžiti trajanje istih s jednog dana na dva, kako bi imali dodatno vrijeme za odlučivanje o daljnjim mjerama. Očekuje se da će zato u sljedećem razdoblju dolar jačati u odnosu na japanski jen i ostati stabilan u odnosu na euro.

Japanski jen

Jen je u prošlotjednom trgovanju ojačao u odnosu na većinu valuta zbog pada dioničkih tržišta na globalnoj razini. Neki od razloga su i razočaravajuće objave o zaradi kompanija i sve lošiji globalni ekonomski uvjeti, koji pokazuju daljnju kontrakciju i usporavanje. Nastojanja vlada jačih gospodarstava za oživljavanjem ekonomije skupim sanacijskim planovima ne uvjeravaju ulagače u pozitivne ishode, što dodatno pogoršava situaciju na tržištima kapitala.

Unatoč činjenici da snažniji JPY šteti japanskim izvoznicima, BOJ trenutno ne predviđa intervencije u smislu usporavanja jačanja JPY, što je ugasilo prethodne špekulacije o mogućem namjernom oslabljenju. Za ovotjedno trgovanje očekuje se slabljenje JPY u odnosu na ostale valute zbog zatvaranja kratkih pozicija i zbog moguće stabilizacije dioničkog tržišta.

Euro

Euro je, za razliku od jena i dolara, oslabio u odnosu na ostale valute, također zbog loših rezultata kompanija u eurozoni i zbog pada dioničkog tržišta. Ekonomske objave pokazuju sve dublju recesiju EU gospodarstva, unatoč nastojanjima vlada i ECB-a za oživljavanjem ekonomije. Industrijska proizvodnja u Francuskoj već peti mjesec zaredom pokazuje negativne trendove, ponajviše u automobilskom sektoru, dok u Italiji istovjetni indikator pokazuje također negativne podatke već četvrti mjesec. Industrijska proizvodnja na razini cijele EU zabilježila je u prosincu najveći pad ikada, dovodeći tako ECB u situaciju da razmotri daljnje smanjenje kamatnih stopa.

Očekivanja za gospodarstvo eurozone govore o daljnjem padu aktivnosti, uz istovremeni porast nezaposlenosti i uz pad povjerenja potrošača i investitora. U ovotjednom trgovanju očekuje se da će euro slabiti u odnosu na dolara zbog statusa američke valute kao sigurne luke i daljnjeg slabljenja dioničkih tržišta.

Sirova nafta

Sirova nafta prošli je tjedan pala na najnižu razinu u osam tjedana zbog jačanja USD-a i porasta strahovanja da će sve lošija gospodarska slika dodatno oslabiti potražnju za naftom. Vrijednost nafte ostala je stabilna uoči snažnog pada dioničkih tržišta zbog razočaravajućih zarada kompanija i skepse zbog 787 milijardi USD teškog plana spašavanja gospodarstva. Očekivanja analitičara tržišta sirove nafte kreću se u smjeru daljnjeg smanjenja potražnje od ukupno 1 milijun barela dnevno zbog sve veće recesije. Zalihe sirove nafte narasle su daleko više od očekivanja ekonomista i ne vide se naznake okreta trenda.

Iz OPEC-a navode kako su se članice usuglasile oko 80 posto predviđenih poteza za smanjenje ponude objavljenih do prosinca i najavljuju daljnje smanjenje ponude zbog sve većeg smanjenja potrošnje iste. Očekuje se da će sirova nafta u ovotjednom trgovanju ostati unutar uskog raspona trgovanja između 36 i 41 dolar, zadržavajući se pritom ponajviše u gornjem dijelu raspona.

S aspekta tehničke analize, valutni par EUR/USD tijekom jučerašnjeg dana nastavio je svoj pad i ukupno je oslabio za 250 pipova naspram dolara. Trenutni minimum se nalazi na cijeni 1.2554 i od tog nivoa imamo kretanje prema gore. Kako vidimo na slici, cijena je probila trokut omeđen linijama potpore i otpora i nastavlja svoje pad prema dolje. Trenutno možemo očekivati testiranje linija potpore negdje oko cijene 1.2780

Analizu izradio: Mario Tomljanović

Vezane vijesti

Zašto ući u novu 2011. s Admiral Markets?

Zašto ući u novu 2011. s Admiral Markets?

Admiral Markets AS je licencirana tvrtka za investiranje i brokerske aktivnosti u Europskoj Uniji i regulirana je od strane Europskog financijskog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika