13.01.2004. / 00:00

Autor: Aleksandar Stajčić

SAD

AMERIČKI RAT PROTIV IRAKA JE STRATEŠKA GREŠKA

AMERIČKI RAT PROTIV IRAKA JE STRATEŠKA GREŠKA U izvješću koje je objavilo Američko vojno ratno sveučilište, rat protiv Iraka ocijenjen je strateškom greškom. Izvješće govori i o tome kako je rat protiv globalnog terorizma koji je povela Bushova administracija neodrživ. Ove je teze iznio sveučilišni profesor Jeffrey Record, a dužnosnici ministarstva obrane izvješće su odbacili uz obrazloženje da američka vojska ne dijeli takvo mišljenje. No, dopisnik BBC-a javlja kako bi ovo izvješće moglo biti velika sramota za Pentagon.
Naime, autor ovoga izviješća profesor je na prestižnom sveučilištu u Pennsylvaniji, te je njegova kritika Bushove administracije i rata u Iraku prilično oštra. U izvješću tvrdi kako SAD mogu poraziti al-Qaedu, ali da svijet nikako nije moguće potpuno osloboditi od terorizma. Donosi i ocjenu kako je rat u Iraku otvorio novi front protiv islamskog terorizma, te odvukao pažnju i resurse koji bi se bolje iskoristili u obrani Amerike na domaćem teritoriju.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika