Objavljeno u Nacionalu br. 693, 2009-02-24

Autor: Zrinka Pavlić

Big sister

Kilavi Batman Šola

Šola na pripreme za dugo najavljivani RTL-ov show nije potrošio vremena ni koliko treba za odlazak frizeru na friške pramenove pa je show ispao kao pijani križanac Jadranskih susreta, sindikalnog izleta u lunapark i nuspojava lijekova za prehladu

ŠOLU NAMAZAO NA
KRUH KAO KAJMAK
Pobijedi Šolu, petak, RTL, 20.00

Zrinka PavlićZrinka PavlićVjerojatno sam naivna, ali kada su RTL-ovci najavili show koji se zove "Pobijedi Šolu", mislila sam da je Šola svoje ime u naslovnom izazovu zaradio zato što je stvarnosti najbliža varijanta Batmana pa će nam sad pokazati sve svoje velebne sposobnosti iz rubrike "u zdravom tijelu zdrav duh". Trčat će ko vjetar, rješavati enigmatske probleme ko Robert Pauletić, preskakati tarabe, žonglirati omanjim građevinskim strojevima i svašta nešto. Ili će barem biti načelno bolji od prosječnog gledatelja koji se na show prijavljuje da bi pokrio minus na tekućem. Ali brus, i to NE Willis. Čak ni šezdesetogodišnji Springsteen. Trener policijskih pasa iz prve epizode namazao je Šolu na kruh ko mladi kajmak, dok su gledatelji pred ekranom u čudu blejali, potpuno osupnuti dojmom da Šola na pripreme za emisiju nije potrošio ni onoliko vremena koliko je potrebno za odlazak frizeru na friške pramenove. Protivnik ga je potukao u puno više igara koje zahtijevaju fizičku spremnost nego što bi to bilo pristojno očekivati od sraza profesionalnog sportaša i putnika namjernika, u mentalnim sposobnostima, pogotovo u igri memorije na trenutke se činilo da legendarni golman pati od Alzheimera, a o narodskom duhu javne ličnosti koja se ne može suzdržati da svakih pet minuta uzvikne: "Jebote!" bolje da niti ne govorim. A to sve čak niti nije najgori problem ovog showa. Najveći je problem to što je sklepan s profesionalnošću koja nalikuje na organizaciju dječjeg rođendana, pri čemu je usporedba posebno prikladna u slučaju voditeljice Belme Hodžić. S jedne strane potpuno nesposobna kontrolirati što joj izlazi iz usta, zbog čega se nekoliko puta hihoćući ispričavala publici ("Nisam tako mislila, nisam tako mislila"), svaku najavu u kojoj je trebala izgovoriti više od tri podatka čitala je nosa prikovana uz papir. Bonus je bila sutkinja u badmintonu, kojoj su Šola i drugi natjecatelj diktirali bodove kako im se sprdnulo, a nekoliko momenata spontane zabave pribavilo nam je i laprdanje Filipa Brkića dok je mislio da mu je mikrofon isključen. Sve u svemu, dugo najavljivani RTL-ov show ispao je kao neki pijani križanac Jadranskih susreta, sindikalnog izleta u lunapark i nuspojava lijekova protiv prehlade. Dodamo li još da je trajao od 20 do 23.30, morat ću citirati jednog internetskog komentatora koji je uzviknuo: "Već je gotovo? Pa ova zadnja dva-tri dana emisije su mi prošla za tren oka"!
Ocjena: užas (1)


KOKERŠPANIJELI
I WANNABE-ZVIJEZDE
Hrvatska traži zvijezdu, nedjelja, RTL, 20.00

Postoji jedan odličan izraz u engleskom jeziku - guilty pleasure, a odnosi se na sve one loše stvari u kojima silno uživamo, ali to ne bismo priznali u pametnom društvu jer bi nam vjerojatno policija oduzela maturalnu svjedodžbu i poništila izmjereni kvocijent inteligencije. E, pa jedan od mojih najvećih guilty pleasurea jest gledanje takozvanih talent showova, odnosno natjecateljskih emisija za potencijalne pjevače, na koje se u zadnjih desetak godina diljem svijeta prijavljuju milijuni ljudi, među kojima možda tek stotinjak nije u teškoj zabludi glede svog talenta i medijske pojavnosti. I na domaćem smo ih terenu već imali nekoliko - Story Supernova Show, Operacija Trijumf, Showtime - i svaki su put zakazali u onome po čemu su takvi strani showovi najzabavniji: duhovit, nemilosrdan i jezičav žiri, čije je utjelovljenje zločesti Simon Cowell iz "American Idola" i britanske varijante showa. Kada sam vidjela da će u najnovijoj inkarnaciji takvog showa na hrvatskim televizijama u žiriju sudjelovati Tony Cetinski i Goran Lisica Fox, ponadala sam se da možda ovaj put ipak ima nade. No nakon prve emisije nada mi je gotovo potpuno okopnila. Nije toliko problem u Tonyju i Foxu, nego u RTL-u, koji se i ovaj put, kao i u svim svojim sličnim projektima, potrudio da od emisije napravi kolaž debilana namijenjenih gledateljima čija moć koncentracije ne nadmašuje novorođenog kokeršpanijela. Umjesto da nam puštaju najsmješnije sudionike na audicijama i komentare žirija, više od pola emisije ispunili su s "prilozima" koji histeričnom brzinom montiraju glupiranje kandidata po hotelskim hodnicima, Antonijino blebetanje o potpuno irelevantnim glupostima, reklamiranje hotela International i nekih časopisa, skakutanje kandidata koji su prošli i kenjkanje onih koji nisu... Mislim, koga to zanima? Nadam se da će u sljedećim epizodama biti više audicija, a manje gluposti, ali kako već rekoh - nada mi je već gotovo potpuno okopnila.
Ocjena: nula (0)

HUMOR ZA RETARDIRANE
Zauvijek mlad, srijeda, NovaTV, 21.00

Ajme majko, što je ovo? Čkalja za retardirane? Aljoša Vučković vam predstavlja posljedice kolektivnog moždanog udara jedne glumačke ekipe? Rezultat međudržavne televizijske razmjene u kojoj je NovaTV na istok poslala svoju verziju "Bračnih voda" pa joj se neka beogradska producentska kuća odlučila OSVETITI? Ne znam, ali nešto gore od serije "Zauvijek mlad" (barem sudeći po ovotjednoj epizodi) nisam vidjela još od... ovaj, Novine verzije "Bračnih voda".
Ocjena: minus beskonačno

NEDJELJNO POPODNE
ŽELJKA MALNARA
Izbor iz Noćne more Željka Malnara, nedjelja, Z1, 17.00

Inače ne gledam "Noćnu moru" (ni Z1), ali žestok me napad dosade ove nedjelje nagnao na besciljno prebacivanje kanala po daljinskom pa sam se odjednom našla pred reprizom Malnarove emisije u kojoj je gostovao gitarist Damir Halilić Hal. Ne znam je li nevjerojatno (jer, kao što rekoh, inače ne gledam ni emisiju ni taj kanal), ali svakako je istina - oduševila sam se. I otprije sam znala da Hal odlično svira gitaru, a kroz maglu se sjećam doba kada je Željko Malnar bio duhovit i zabavan. To se dvoje stopilo u skroz zgodno i zabavno nedjeljno popodne pa sam, možda zbog mamurluka izazvanog subotnjim bdijenjem, a možda i jednostavno zato što je emisija fakat bila dobra - poželjela da Malnar postane suvremena varijanta Saše Zalepugina i nedjeljom nam oko pet predstavlja globalna i lokalna zrnca za razgovor uz kavu te nekolicinu pravih bisera kao što je Halilić. Kažu mudri ljudi da treba biti oprezan sa željama jer bi ti se mogle ispuniti, ali ovaj ću put ignorirati tu poslovicu.
Ocjena: odličan (5)

Vezane vijesti

Ni Oskara ni prosvjeda

Ni Oskara ni prosvjeda

BREJKING NOUZ Dnevnik, HTV1, subota, 19.30 Blago nama što imamo televizije s nacionalnim koncesijama i informativnim programima pa sve doznajemo U… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika