27.02.2009. / 11:48

Autor: Katarina Zorić

Hrvatski zaposlenici: Ne bojimo se krize, već ćemo se nekako snaći

Istraživanje je pokazalo da većina poslodavaca pokušava prevladati krizu uvođenjem raznih oblika štednje među kojima se najčešće spominje stopiranje daljnjeg zapošljavanja. Tvrtke će pokušati uštedjeti i neodržavanjem božićnih domjenaka, smanjenjem ili ukidanjem božićnica, otpuštanjem radnika, smanjenjem plaća i skraćenim radnim vremenom

Rezulati su pokazali da 25 posto ispitanika smatra da je sve isto kao i prije krizeRezulati su pokazali da 25 posto ispitanika smatra da je sve isto kao i prije krizeHrvatske zaposlenike ne brine ekonomska kriza i smatraju da situacija nije alarmantna, pokazuje istraživanje portala Posao.hr. Istraživanje pod nazivom "Tko se boji krize još" provedeno je tijekom prosinca 2008. i siječnja ove godine, a odgovorilo je više od 1000 zaposlenika hrvatskih tvrtki, većinom muškaraca u dobi od 25 do 34 godine. Rezulati su pokazali da 25 posto ispitanika smatra da je sve isto kao i prije krize.

Istraživanje je pokazalo da većina poslodavaca pokušava prevladati krizu uvođenjem raznih oblika štednje među kojima se najčešće spominje stopiranje daljnjeg zapošljavanja. Tvrtke će pokušati uštedjeti i neodržavanjem božićnih domjenaka, smanjenjem ili ukidanjem božićnica, otpuštanjem radnika, smanjenjem plaća i skraćenim radnim vremenom.

Od mogućnosti gubitka posla strahuje 24 posto zaposlenika, smanjenje plaća brine13 posto ispitanika, dok njih 25 posto smatra da kriza uopće ne postoji. Uvjerljivo najveći broj ispitanika, 38 posto, ustvrdilo je da se ne boji najavljenih mjera jer smatraju da će se već nekako snaći. Kad se njima pridruži onih 25 posto koji tvrde da krize nema, može se zaključiti da više od polovice ispitanika smatra da situacija nije toliko alarmantna.

Otkaza se najviše boje zaposleni u neprofitnim organizacijama i proizvodnji, a smanjenja plaća, zdravstveni djelatnici i pravnici. Kriza najmanje zabrinjava osobe zaposlene u znanosti i naobrazbi, poljoprivredi, šumarstvu, ribarstvu, arhitektonskim uslugama i biotehnologiji i farmaceutici.

Mogućnost smanjenja plaće podjednako brine zaposlenike svih dobnih skupina. S druge strane, strah od otkaza raste s brojem godina i najizraženijij je kod zaposlenika starijih od 55 godina. Stav "Kakva kriza? Sve je isto kao i prije" najzastupljeniji je kod osoba od 18 do 24 godina starosti, dok svoju sigurnost u budućnost izjavom "Ne bojim se, već ću se nekako snaći" u najvećem broju izražavaju zaposlenici od 25 do 34 godine i od 35 do 44 godine starosti.

Istraživanje "Tko se boji krize još" provedeno je na uzorku od 1047 osoba, većinom muškaracau dobi od 25 do 34 godine. Najveći broj ispitanika zaposlen je u informatičkom sektoru, maloprodaji i veleprodaji te ekonomiji i financijama.

Vezane vijesti

Kineski apel Europi

Kineski apel Europi

Zemlje eurozone koje su zaglibile u dužničku krizu "moraju još više imati na umu da su na istom brodu", ocijenila je u subotu agencija Xinhua, uoči… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika