04.03.2009. / 14:05

Autor: Martina Čizmić

Stanišića branili SAD, Velika Britanija i Francuska

Pisma hvale Stanišićeve usluge za vrijeme ratnih sukoba i upućena su sudskom vijeću, a ne tužilaštvu

Stanišić je bio CIA-in doušnikStanišić je bio CIA-in doušnikJovica Stanišić, bivši načelnik Državne bezbednosti Srbije pušten je na slobodu 2005. ne samo na osnovi zdravstvenog stanja, već se Haški sud pozvao na tri pisma podrške koja su došla iz SAD-a, Velike Britanije i Francuske, piše Blic.

Navodno je Carla del Ponte, nakon primanja tih pisma zatražila objašnjenje od američke vlade zašto štiti Stanišića. Florence Hartman je za Blic otkrila da pismo nije poslala američka vlada već CIA.

Drugo pismo poslao je bivši izaslani Jacquesa Chiraca, Jean Charles Marchiani koji je sa Stanišićem surađivao na oslobađanju francuskih pilota, dok još uvijek nije poznato tko je poslao treće pismo.

Pisma hvale Stanišićeve usluge za vrijeme ratnih sukoba i upućena su sudskom vijeću, a ne tužilaštvu.

Ukoliko dođe do suđenja Stanišiću, iako to strane obavještajne službe pokušavaju odgoditi, Harman ističe kako bi ljudi iz CIA-e mogli biti pozvani kao svjedoci obrane.

Ističe kako bi takva svjedočenja mogla utjecati na visinu kazne, ali ne i spriječiti suđenje, jer bi u tom slučaju značilo da pravda ne postoji.

"Svi su zanli da je Stanišić bio osoba za kontakt sa CIA-om, a to potvrđuje i ovo pismo. New York Times je čak objavio da je CIA pružila Stanišiću podršku, ali detalji njihovog odnosa nisu bili poznati", ističe Florence Hartman.

Podsjeća da je Stanišić bio Miloševićeva desna ruka, koja je organizirala Arkanove Tigrove, crvene beretke i Škorpione. Upravo zbog svog položaja Stanišić je imao interes za stvaranjem kontakata koji bi mu mogli osigurati zaštitu u budućnosti.

S druge strane, Zoran Mijatović, bivši zamjenik direktora Državne bezbednosti tvrdi da se nije radilo o suradnji Stanišića i CIA, nego suradnji dviju agencija.

Podsjetimo, u Los Angeles Timesu objavljeno je da je Stanišić bio američki agent u Miloševićevoj strukturi. Osiguravao je informacije o tome što se događa unutar zemlje u trenutku kada su SAD-u te informacije bile potrebne. Također, navodi se da je Stanišić davao informacije pod svojim uvijetima te da nije za te informacije bio plaćen.

Vezane vijesti

Koncert 'Klapskih zvijezda' u Zagrebu, 16.05.2012.

Koncert 'Klapskih zvijezda' u Zagrebu, 16.05.2012.

Dom sportova, Zagreb, 16.05.2012. postat će hram najboljih i najboljega što trenutno može ponuditi ova vrsta glazbenog stvaralaštva! Možemo, bez… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika