08.03.2009. / 09:47

Autor: Sanija Hasanić

Žena na čelu Hrvatske puno bi se bolje snašla nego muškarac

Može li žena doći na mjesto predsjednice Hrvatske i koje su kvalitete koje bi trebala imati, upitali smo nekoliko uglednih Hrvatica

Vesna ButerinVesna ButerinSljedeće godine hrvatski građani izaći će na birališta i glasati za novog predsjednika Republike Hrvatske. U medijima se već govori koje kvalitete mora imati osoba koja će naslijediti sadašnjeg predsjednika Stjepana Mesića. Svi govore o muškarcu, no u Hrvatskoj se pojavljuje sve veći broj uspješnih žena u gotovo svim sferama društva, pa tako i politici, stoga se nameće pitanje - zbog čega predsjednik Hrvatske ne bi bila žena.

Što o toj ideji misle neke od uspješnih žena u Hrvatskoj upitali smo političarku Vesnu Škare - Ožbolt, predsjednicu Hrvatske udruge za odnose s javnošću Dubravku Jusić, te HDZ-ovu kandidatkinju za gradonačelnicu Rijeke Vesnu Buterin.

Vesna Škare - Ožbolt kaže da je njoj za razliku od drugih na pamet pala ideja da Hrvatska zapravo ima predsjednicu, te dodala da ljudi o tome ne razmišljaju jer je naše društvo tradicionalno, gdje se vođenje države smatra muškim poslom. "Mislim da bi se žena na čelu države odlično snašla. To bi bilo pravo osvježenje za zemlju, a smatram da bi Hrvatska pod vodstvom žene bila bolja. Mislim da su naši građani zreli da im na čelu države bude žena, a nakon isteka mandata Stipe Mesića vrlo je moguće da predsjednik bude žena. Nakon toga pada dogma da je politika samo za muškarce, pa bi žena mogla biti jednog dana i premijer ili predsjednik Sabora", rekla je Vesna Škare - Ožbolt.

Vesna Buterin smatra da kandidatura za gradonačelnicu Rijeke dovoljno govori o njenom stavu kada je u pitanju žena na nekoj visokoj poziciji: "Sigurna sam da bi žena na mjestu predsjednice Republike jednako kvalitetno obavljala tu dužnost kao i muškarac, no obavljanje odgovornih poslova ili funkcija, pa tako i onih najviših dužnosti u državi, nije pitanje spola, nego je to pitanje sposobnosti i umijeća svake pojedine osobe."

Dubravka Jusić smatra da se o potencijalnoj predsjednici vjerojatno ne razmatra jer se niti jedna žena još nije nametnula kao potencijalni kandidat. I Vesna Škare - Ožbolt i Vesna Buterin kažu da je Hrvatska apsolutno spremna da na čelu države bude žena, a Škare - Ožbolt dodaje: "Žena ne ide na pamet u opasne situacije, nju ne zanosi atmosfera, ona promišlja dobre i loše strane. Spremna je biti istinski borac. Ne treba zaboraviti da postoje i žene slabe u politici, koje ne znaju reći ne, koje slušaju i provode zapovijedi. Takve žene bile bi samo ukras u politici. To se pravoj liderici ne može dogoditi".

Dubravka Jusić smatra da žena predsjednica treba imati razvijenu etiku, jasan stav o važnim pitanjima, diplomatske vještine, imati interdisciplinarna znanja i opću kulturu, dobre komunikacijske vještine, ugodan ali, nenapadan izgled i smisao za estetiku. Dodaje da žene često imaju bolje "senzore" za okolinu i u stanju su bolje iščitati signale, uglavnom imaju dublje razvijenu intuiciju i sposobne su raditi više stvari odjednom. S druge strane, ženama možda treba više informacija za donošenje odluke ili se teže odlučuju na dramatičnu i naglu promjenu, što je u politici ponekad potrebno.

Naš sadašnji predsjednik Stjepan Mesić slovi za šarmantnog muškarca, a naše sugovornice smatraju da ženski šarm može puno pridonijeti ugledu Hrvatske: "Kad bih vodila nekakve teške pregovore osmijehom bih dobivala ono što ni s tisuću riječi ne bi uspijevalo. Osmijeh je bio moje tajno oružje. Simpatičnim i vedrim ponašanjem može se mnogo postići. Meni je osobno takav pristup puno puta pomogao da od neuspješne situacije stvari dovedem uspješno do kraja", rekla je Vesna Škare - Ožbolt. Vesna Buterin Dubravka JusićDubravka Jusićkaže da je šarm nesumnjivo ženska prednost i tajno oružje kroz čitavu povijest čovječanstva: "Iskreno se nadam da će u slijedećem mandatu na čelu države biti žena i da će svojim šarmom još više učvrstiti naš međunarodni položaj i ugled."

Dubravka Jusić se s njima ne slaže u potpunosti, ona smatra da su u visokim diplomatskim kontaktima važnije neke druge stvari:" Šarm nije presudan za politiku. U nekim društvenim situacijama je dobrodošao i one žene i muškarci u politici koji ga imaju se doimaju toplijima ili poželjnijima u nekom kontekstu. Međutim, prilikom donošenja važnih strateških odluka ili visokim diplomatskim kontaktima, vjerujem da presuđuju druge karakteristike."

Vesna Buterin dodaje da postoje dvije žene u Hrvatskoj koje može vidjeti kao predsjednice: "Neću ih imenovati jer nije lijepo licitirati ni sa čijim imenom, ali mogu samo reći da su to energične, odlučne, ali i vrlo ženstvene i šarmantne osobe. Voljela bih da se barem jedna od njih kandidira jer se radi o iznimno uspješnim i sposobnim osobama, koje bi Hrvatsku uspješno vodile i prezentirale".

Vezane vijesti

Pahor izgubio, na čelu Socijalnih demokrata Igor Lukšič

Pahor izgubio, na čelu Socijalnih demokrata Igor Lukšič

Slovenski Socijalni demokrati (SD) na izbornom su kongresu u Kočevju u subotu za svog novog predsjednika izabrali Igora Lukšiča koji je u drugom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika