09.03.2009. / 13:19

Autor: Katarina Zorić

Vojvodina s milijun kuna spašava projekt Srpske banke u Zagrebu

Predsjednik Pokrajinskog izvršnog vijeće Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je da je to samo prvi korak u politici sustavne pomoći Vojvodine utemeljenju i jačanju Srpske banke u Zagrebu

Pupovac smatra da je osnivanje takve banke nužno kako bi se pomoglo Srbima iz Hrvatske koji su za vrijeme rata izbjegli u SrbijuPupovac smatra da je osnivanje takve banke nužno kako bi se pomoglo Srbima iz Hrvatske koji su za vrijeme rata izbjegli u SrbijuVojvodina planira pomoći Miloradu Pupovcu pri otvaranju Srpske banke u Zagrebu. Naime, tijekom prošlotjednog posjeta predsjednika Srpskog narodnog vijeća Milorada Pupovca i njegovih suradnika Novom Sadu, odlučeno je da će Vojvodina pomoći utemeljenju banke sa 12 milijuna dinara, odnosno sa milijun kuna, javlja Poslovni dnevnik.

Predsjednik Pokrajinskog izvršnog vijeće Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je da je to samo prvi korak u politici sustavne pomoći Vojvodine utemeljenju i jačanju Srpske banke u Zagrebu.

Pajtić najavio je najavio da će u idućih nekoliko dana biti formirana razvojna banka Vojvodine koja će davati koristan doprinos poslovanju srpske poslovne banke u Hrvatskoj.

Budući da je Pupovac u Novom Sadu posjetio Metals banku, pretpostavlja se da će upravo ta banka biti glavna točka buduće financijske suradnje.

Pupovac smatra da je osnivanje takve banke nužno kako bi se pomoglo Srbima iz Hrvatske koji su za vrijeme rata izbjegli u Srbiju. "Njihov povratak nije moguć bez uvjeta koji će omogućiti održivost života u starom kraju", napominje Pupovac.

Banka za novu srpsku elitu u Hrvatskoj

Projekt osnivanja Srpske banke u Zagrebu prije godinu dana pokrenule su Institucije Srba u Hrvatskoj, predvođene Srpskim narodnim vijećem, Štedno-kreditnom zadrugom Privrednik i Srpskim privrednim društvom Privrednik. Često se osnivanje nove banke uspoređuje s davno ugaslom Srpskom bankom, koja je u Zagrebu djelovala od 1895. godine, a jedno vrijeme bila je i druga banka po veličini u Hrvatskoj.

Međutim, početkom ove godine osnivači su se suočili s financijskom krizom, pa je projekt odgođen. Kako je tada u razgovoru za nacional.hr kazao Milorad Pupovac, glavni razlog tomu je bila činjenica što partneri nisu uspjeli sakupiti dovoljno novca za dokapitalizaciju štedno-kreditne zaduge kojom bi se zakonski mogla osnovati banka.

"Nismo završili proces oko predaje aplikacija Hrvatskoj narodnoj banci jer naši partneri prolaze turbulentno financijsko razdoblje", kazao je tada Pupovac, ističući pritom kako je u posljednje vrijeme iz istih razloga od projekta odustalo nekoliko investitora. "Trenutačno mogu samo reći da se posao nastavlja, uz vremensku odgodu", dodao je Pupovac.

Vezane vijesti

Pupovac: Nikolićeve izjave štetne i nedopustive

Pupovac: Nikolićeve izjave štetne i nedopustive

Izjave srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića u vezi Vukovara i Srebrenice nisu samo štetne, već i nedopustive te se nadamo da će formiranjem… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika