10.03.2009. / 07:58

Autor: Berislav Jelinić

Rohatinski u ratu s Hypo bankom: guverner u upravi ne želi slavonskog HDZ-ovca

Zbog friziranja rezultata prilikom prodaje Slavonske banke, što je Hrvatskoj nanijelo štetu od 40 milijuna eura, Hrvatska narodna banka neće dati dozvolu da se bivši čelnik te banke Ivan Mihaljević imenuje članom uprave Hypo banke

Željko Rohatinski, guverner HNB-aŽeljko Rohatinski, guverner HNB-aŽeljko Rohatinski, guverner Hrvatske narodne banke, namjerava u sljedećih godinu dana prisiliti Bayerische Landesbank, novog većinskog vlasnika Hypo Alpe Adria banke, da se riješi dijela menadžmenta banke koga smatra kompromitiranim zbog sudjelovanja u mutnim poslovima te banke tijekom proteklog desetljeća, doznao je Nacional iz upućenih bankarskih krugova. To je novi nastavak bankarsko-političkih prepucavanja vezanih uz Hypo Alpe Adria banku, čije poslovanje tijekom proteklog desetljeća i danas krije mnoge tajne koje bi mogle štetiti ugledu nekih prominentnih hrvatskih i austrijskih političara.

Dramatična bankarsko politička prepucavanja oko Hypo Alpe Adria banke proteklih su se tjedana vodila u zaleđu puno ozbiljnijih ekonomskih problema koji su već mjesecima u središtu interesa javnosti. Ta su se prepucavanja vodila oko izbora menedžmenta koji bi u sljedećim godinama trebao voditi Hypo Alpe Adria banku u Hrvatskoj. Predsjednik uprave Hypo Alpe Adria banke u Hrvatskoj je Markus Ferstl, a u upravi te banke još je i Krešimir Starčević. Njima bi se u u upravi banke uskoro trebali pridružiti Ivan Mihaljević i Tadija Vrdoljak. Oni su sve donedavna bili u upravi Slavonske banke, koja se prije nekoliko dana, 1. ožujka, i formalno pripojila Hypo Alpe Adria banci.

Markus Ferstl je najavio je da je cilj banke postati treća banka u Hrvatskoj do 2012. po veličini i profitabilnosti, te povećati tržišni udio sa 10 na 13 do 14 posto. Banka planira u tekućoj godini plasirati u Hrvatsku 3,5 milijardi kuna. Ferstl je prilikom javnog istupa u kojem je govorio o spajanju Slavonske banke i Hypo Alpe Adria banke izjavo da je gotovo sigurno da će se predsjednik Uprave Slavonske banke Ivan Mihaljević pridružiti upravi nove banke u vrlo snažnoj ulozi.

Međutim, to se nije svidjelo guverneru Hrvatske narodne banke Željku Rohatinskom i još nekim utjecajnim osobama bliskim Hrvatskoj narodnoj banci. Prvenstveno je to tako zbog čudnih okolnosti koje su pratile prodaju Slavonske banke Hypo Alpe Adria banci. Guverner Željko Rohatinski i sam je usljed ogromnih političkih pritisaka tijekom proteklih godina morao raditi razne kompromise kako bi se velike financijske afere i istrage o navodnom pranju novca putem Hypo Alpe Adria banke svele u okvire u kojima moguća otkrića ne bi naštetila i aktualnom hrvatskom političkom vrhu predvođenom premijerom Ivom Sanaderom. Usljed brojnih kompromisa Rohatinski je odlučio ustrajati bar na principijelnosti po pitanju kadrova koji bi tom bankom trebali ubuduće upravljati. Zato mu nikako nije odgovarala Ferstlova najava da Ivana Mihaljevića i ubuduće vidi u snažnoj ulozi u banci.

Slavonsku banku je prije par godina kupila Hypo Alpe Adria banka, ali je ta transakcija napravljena pod čudnim okolnostima, tako da je Hypo Alpe Adria banka na koncu u arbitražnom sporu od hrvatske države zatražila i na koncu dobila oko 40 milijuna eura odštete. Spor se poveo zbog navodnih nepravilnosti, odnosno friziranja financijskih izviješća Slavonske banke uoči prodaje Hypo Alpe Adria banci.

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić u ožujku 2008. počeo se zanimati za taj slučaj. U to se vrijeme najavljivalo da će na obavijesne razgovore biti pozvani svi članovi uprave i nadzornog odbora Slavonske banke iz vremena kada se ta banka prodavala Hypo Alpe Adria banci - Ivan Mihaljević, Josip Sić, Tadija Vrdoljak i Branka Štinc, kao i Branimir Glavaš, Ivan Tomljenović, Marcel Meler, Zlata Vrdolja, Željko Švedl, Marija Crnjac, Stjepan Kranić i Stjepan Frigan.

Utjecajne osobe unutar Hrvatske narodne banke smatraju Ivana Mihaljevića odgovornim za taj, ali i neke druge slučajeve neobičnih poslovnih aktivnosti. S druge strane, Mihaljević ima brojne zagovornike u slavonskom lobiju unutar HDZ-a, koji kroz Mihaljevića i ubuduće žele zadržati svoj utjecaj na brojne investicijske projekte.

Hrvatska narodna banka bi o pridruživanju Ivana Mihaljevića i Tadije Vrdoljaka upravi Hypo Alpe Adria banke trebala odlučivati u iduću srijedu. Kako novi njemački vlasnici Hypo Alpe Adria banke ne žele novi sukob sa guvernerom Željkom Rohatinskim, oni su nedavno poslali Hrvatskoj narodnoj banci neobično formuliran zahtjev, koga u bankarskim krugovima smatraju kompromisnim rješenjem. Upućeni bankarski krugovi tvrde da su iz Hypo Alpe Adria banke zatražili od Hrvatske narodne banke suglasnost da Mihaljevića prihvate kao člana uprave Hypo Alpe Adria banke u trajanju od godine dana. Tvrdi se da su takav zahtjev poslali prvenstveno zato jer su svjesni da guverner Željko Rohatinski ne bi prihvatio Mihaljevića u upravu te banke. Na Tadiju Vrdoljaka nitko nema nikakvih primjedbi, pa se očekuje da se on pridruži upravi Hypo Alpe Adria banke na neodređeno vrijeme.

Zbog tako formuliranog zahtjeva očito je da će u roku od godine dana doći do novih promjena u sastavu uprave Hypo Alpe Adria banke. U bankarskim krugovima tvrdi se da je tek pitanje vremena kada će guverner Željko Rohatinski poslati poruku njemačkim vlasnicima Hypo Alpe Adria banke da u upravi te banke više nije poželjan niti Krešimir Starčević.

Vezane vijesti

'Zašto ne smanjujete kamate?'

'Zašto ne smanjujete kamate?'

Guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski u nekoliko je navrata opominjao banke u Hrvatskoj da su djelomično same krive što gospodarstvo… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika