10.03.2009. / 14:46

Autor: Hrvoje Šimičević

Bin Ladenovi ortaci 'otpilili' Obamu: 'Što ti to uopće znači umjereni taliban?!'

"Talibani su jedinstveni, imaju jednog lidera, jedan cilj, jednu politiku. Ne znam zašto pričaju o umjerenim talibanima i što to uopće znači", kazao je talibanski predstavnik Kari Moahamd Jusuf, prenoseći tako službeni stav Mule Omara, talibanskog vođe

Foto: Nacionalova arhivaFoto: Nacionalova arhivaTalibani su rezolutno odbili nedavni prijedlog američkog predsjednika Baracka Obame koji je najavio uspostavljanje kontakta sa umjerenijim vođama ovoga pokreta u Afganistanu. Kako prenose agencije, talibanski su predstavnici prijedlog američkog predsjednika nazvali nelogičnim, ističući kako će se rat u toj zemlji završiti, jedino nakon što se inozemni vojnici povuku. "Talibani su jedinstveni, imaju jednog lidera, jedan cilj, jednu politiku. Ne znam zašto pričaju o umjerenim talibanima i što to uopće znači", kazao je talibanski predstavnik Kari Moahamd Jusuf, prenoseći tako službeni stav Mule Omara, talibanskog vođe.

Predsjednik SAD-a nedavno je u intervjuu za New York Times kazao kako njegova zemlja ne dobiva rat u Afganistanu, te da je spreman, suprotno dosadašnjim američkim vanjskopolitičkim stavovima, upustiti se u razgovore sa predstavnicima umjerenije talibanske struje. Pritom je istaknuo kako je situacija u Afganistanu znatno kompleksnija nego što je to slučaj sa Irakom. Prema mišljenju brojnih analitičara, njegova je izjava u kojoj poziva na neke oblike razgovora, nastavak retorike za Bliski istok koju je upotrebljavao za vrijeme recentnog sukoba u Gazi, kada je pozvao pripadnike Hamasa da uspostave načelne kontakte. Zapadni analitičari i vojni stručnjaci već duže vrijeme dijele mišljenje kako se afganistanska vojna kampanja ne može dobiti striktno preko vojnih sredstava, te da bi od potpunog 'poraza', SAD u ovom trenutku mogli sačuvati samo razgovori ili pomirenje sa radikalnim strujama, koji su do jučer proklamirani kao najveći neprijatelji zapadnog svijeta.

No, ako je suditi prema izjavama talibanske vrhuške, to bi mogao biti težak, ako ne i neizvediv pokušaj. "Ako to znači da će razgovarati sa onima koji se ne bore, već sjede kod kuće, trebaju znati da je razgovor sa njima besmislen", rekao je isti talibanski predstavnik. U tome će zasigurno najveća otegotna okolnost biti činjenica da Obama u sljedećih nekoliko mjeseci poslati dodatnih 17 tisuća vojnika, koji bi zajedno sa postojećih 70 tisuća pripadnika vojske iz raznih dijelova svijeta za sadai dalje trebali održavati postojeće stanje.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika