26.03.2009. / 13:22

Autor: Nacionalova redakcija

Scarface vs. Babyface: Žene ipak padaju na grublje tipove

Seksualna privlačnost ožiljka dugo je čudila psihologe, ali nije trebala: trebalo bi biti razumljivo što žene osjećaju naklonost prema momcima koji su pretrpjeli ranu. Takvi su vjerojatno sudjelovali u borbi, makar i uličnoj tučnjavi, pa je iz toga moguće zaključiti da imaju više testosterona

Ožiljci žene asociraju na snaguOžiljci žene asociraju na snaguMuškarci s blagim ožljicima na licu privlačniji su ženama od dečki bez ozljede,
jer ožiljak ukazuje na ratnički temperament, utvrdili su britanski psiholozi.

Istraživanje je pokazalo da žene više simpatiziraju tipove s brazgotinom na licu, koja izgleda kao da je zadobivena u borbi, ali ipak samo za kratke seksualne veze.
Nije bilo razlike u privlačnosti muškaraca sa i bez ožiljka u pogledu dugoročnih veza ili braka. Isto tako, muškarci ne prave razliku između žena koje imaju brazgotinu i onih čije je lice glatko.


Seksualna privlačnost ožiljka dugo je čudila psihologe, ali nije trebala: trebalo bi biti razumljivo što žene osjećaju naklonost prema momcima koji su pretrpjeli ranu. Takvi su vjerojatno sudjelovali u borbi, makar i uličnoj tučnjavi, pa je iz toga moguće zaključiti da imaju više testosterona. A ovaj muški hormon, dakako, govori o uzbudljivijem stilu života, većem libidu i robusnijoj spolnoj moći.

Borac za seks, mirotvorac za brak


Psiholozi sa sveučilišta u Liverpoolu i Stirlingu ispitali su 115 žena i 64 muškarca, zamolivši ih da ocijene privlačnost osam osoba suprotnog spola. Pola ispitanika dobilo je izvorne fotografije, na kojima nije bilo ožiljaka, a drugoj su polovici prikazane iste osobe s računalno dodanim brazgotinama na obrazima, čeljustima i čelima.

Dok prisustvo ožiljaka nije utjecalo na ocjene žena u očima muškaraca, žene su dale 5,7% više ocjene "ranjenicima" nego onima bez oštećenja na koži.

"Velik ožiljak vjerojatno ne bi učinio osobu privlačnijom, ali manje ožiljke neke žene smatraju zanimljivima. Takav tip ima nešto od Jamesa Bonda, privlačan je, ali ne i najbolji izbor za brak", komentirao je rezultate istraživanja liverpulski psiholog Robert Burriss.

Sad znate i zašto su žene padale na Ala Pacina iz akcijskog filma Lice s ožiljkom (Scarface) iz 1983.!

Studija je dala još zanimljivih ishoda. Sudionici su za svaku osobu sa slike trebali procijeniti kako je dobila ožiljak: u sukobu, nesreći ili od bolesti. Žene su muške ožiljke ponajviše pripisivale nasilnim epizodama, a muškarci su ženske brazgotine vidjeli kao posljedice nezgoda. U skladu s biološkim i društvenim ulogama koje igraju pripadnici oba spola.

Zasebno je istraživanje pokazalo da žene imaju više povjerenja u neozlijeđene muškarce kad razmišljaju o partnerima za dugu i ozbiljnu vezu. Iako ti u prosjeku izgledaju manje muževno, daju naslutiti da su brižniji i oprezniji. Jer, žena s ozbiljnim namjerama u pravilu ne želi u životu tipa koji će brzo stradati, osim ako nije u potrazi za brzim nasljedstvom. (O. P.)

I Action Man s ožiljkom je ljepši!

Junak Action Man, čije figurice imaju milijuni dječaka, i znatno manje djevojčica, također je popularniji ako na licu ima ožiljak! Jedno je istraživanje otkrilo da dečki 6% više vole lik Action Mana s ožiljkom, iako njegova privlačnost sigurno ne počiva na seksualnosti. Radi se o tome da dečki žele da njihovi junaci budu što hrabriji i žešći borci, a opet da ne pretrpe rane koje bi ih onesposobile. U tom slučaju, što je bolje od bezazlenog ožiljka na licu?

Vezane vijesti

Šeks: Slavonija mi nije okrenula leđa

Šeks: Slavonija mi nije okrenula leđa

Vladimir Šeks rekao je danas da se kandidirao za potpredsjednika stranke te je negirao da mu je Slavonija "okrenula leđa". "Nije meni Slavonija… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika